Ministrul Mediului propune confiscarea mașinilor care intră în parcurile naționale

Ministrul Mediului propune confiscarea mașinilor care intră în parcurile naționale
| Foto: Facebook - arie protejată, Cascada Vălul Miresei, Răchițele

Ministrul Mediului Tanczos Barna vrea înăsprirea pedepselor pentru cei care intră cu mașina în parcurile naturale, inclusiv confiscarea autoturismului, potrivit bihon.ro.

Ministrul Mediului susține că România este ultima țară din UE în care se poate intra cu mașina în zonele protejate din ţara noastră. Din discuţiile cu şefii instituţiilor deconcentrate, din subordinea ministerului, a reieşit nevoia de a rezolva o problemă a rangerilor, prezentă şi în Parcul Natural Apuseni, anume accesul cu mijloace de transport neautorizate, înmatriculate sau neînmatriculate, în zonele interzise. Barna a precizat că pentru aceasta este nevoie de o modificare legislativă, cu pedepse mari, amenzi între 5.000 şi 25.000 de lei şi măsuri noi, dure, inclusiv cu confiscarea mijlocului auto.

„Va fi nevoie de măsuri dure similare cu cele care sunt aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport care nu respectă de exemplu legislaţia privind transportul deşeurilor, măsuri similare să fie aplicate şi în cazul în care cineva intră în Parcul Naţional fără autorizaţie şi intră în zone în care accesul cu aceste mijloace de transport este interzis.

Sancţiunile sunt mari de la 5.000 la 25.000 de lei, colegii noştri au aplicat inclusiv sancţiuni de 10.000 de lei care au fost şi recuperate, dar văd că acest lucru nu este suficient”, a spus Tánczos Barna, luni, într-o conferință de presă susținută la Oradea, citat de stirileprotv.ro.

Nici clujenii nu sunt campioni la protejarea rezervaţiilor naturale. "Am fost la Cascada Vălul Miresei de la Rachițele..., nu am fost singurii. Ne-am intersectat cu zeci de turiști. Pe turiști nu îi interesează de regulile scrise pe panouri, doar de propria comoditate. Din aest motiv intrau cu mașinile, fără nerușinare, în rezervația naturală. Ba mai mult, unii urcau chiar până la cascadă. De asemenea, am adunat gunoaie de pe drum. Adunam mai multe, dar s-a umplut punga pe care o aveam la mine. Nu am o soluție pentru acest această problemă. Tot ce pot să spun e că e trist. Eu sunt foarte tristă", scria luna trecută o clujeancă pe Facebook. 

Comenteaza