Mitropolitul se alege între ÎPS Andrei şi PS Irineu. PF Daniel, pentru ZIUA de CLUJ: Voi propune Sinodului să nu mai adauge candidaţi

Mitropolitul se alege între ÎPS Andrei şi PS Irineu. PF Daniel, pentru ZIUA de CLUJ: Voi propune Sinodului să nu mai adauge candidaţi
Cei doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan pentru scaunul vacant de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului sunt consideraţi îndeajuns de patriarhul Daniel, prezent ieri şi astăzi la Cluj.

La întrebarea ziuadecj.ro, dacă Sfântul Sinod va mai propune un candidat, patriahul a răspuns: „Nu ştim, că şi Sinodul este imprevizibil", după care a adăugat: „Eu o să le spun să nu mai adauge, pentru că ne complică, pierdem timp. Şi aşa Sinodul durează numai o zi şi mai avem şi alte de discutat. Să nu mai adauage, dacă adaugă să vină ei să-l instaleze pe viitorul mitropolit. Eu nu pot să-i forţez, dar pot să le recomand. Le spun că asta este dorinţa Sinodului (dorinţa Sinodului Mitropolitan, de a nu mai fi adăugaţi alţi candidaţi, n.red.), a clerului şi a credincioşilor. Şi cine mai vrea să adauge, poate să aduage dar îşi asumă răspunderea. Aşa e la români, totul este liber, dar când le spui să şi răspundă atunci zic să ne mai gândim", a precizat pentru ziuadecj.ro patriarhul Daniel.

Patriarhul a prezidat ieri şedinţa Sinodului Mitropolitan, iar azi a participat alături de ceilalţi ierarhi membri ai forului respectiv, la consultările cu membrii, respectiv reprezentanţii Adunărilor Eparhiale Mitrooplie.

Reprezentanţii adunărilor Eparhiale, compuse din clerici şi mireni, nu au mai făcut nici o propunere de candidat, în afara celor doi aleşi ieri de Sinodul Mitropolitan: arhiepiscopul Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Pop-Bistriţeanul.

„Dacă adăugăm (candidaţi, n.red.) înseamnă că ar fi un dezacord între Adunarea Eparhială, consultativă şi Sinodul Mitropolitan, iar pe de altă parte s-ar crede că aceşti doi nu au fost suficient de pregătiţi, plus că Adunarea Electivă Consultativă confirmă propunerea Sinodului Mitropolitan şi nu am vrut să mai deschidem lista să vină cineva de altundeva", a precizat patriarhul Daniel referitor la faptul că reprezentanţii Adunărilor Eparhiale, consultaţi astăzi, nu au mai făcut nicio propunere de candidat.

Potrivit patriarhului, pentru alegerea mitropolitului ar fi urmat să fie aleşi cel mult patru candidaţi.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza