Moarte suspectă în “cartierul bătrânilor”

Moarte suspectă în “cartierul bătrânilor”
Un pensionar de 81 de ani a fost găsit fără viaţă, în propria locuinţă, după ce două persoane i-au furat banii. Cazul s-a petrecut în cartierul Gheorgheni.

Recunoscut pentru populaţia sa liniştită, formată din persoane în vârstă, cartierul Gheorgheni a fost zguduit ieri de o veste macabră: un bătrân singur a murit după ce în casa lui au intrat mai mulţi necunoscuţi şi i-au furat banii.

Ancheta poliţiei se află în desfăşurare, însă primele indicii arată că bărbatul, Vasile Ţurlea, ar fi deschis de bunăvoie uşa celor doi suspecţi, întrucât intenţiona să le doneze mai multe haine vechi care aparţineau fostei sale soţii, decedată. Pensionarul locuia pe strada Borsec nr. 1, parter, şi era des vizitat de fiul său. "Era bătrân, dar se descurca. Se plimba pe aici, pe alee, sprijinit într-un baston. Nu era imobilizat", a declarat Maria Bocean, administratorul blocului în care s-a petrecut tragedia. Şi vecinii îl descriu ca pe o persoană deschisă, însă tocmai bunătatea şi încrederea sa în oameni par să-i fi adus sfârşitul.

Potrivit oamenilor din zonă, deseori apartamentele sunt colindate de persoane cu posibilităţi reduse, care solicită bani sau ajutor în bunuri de la locatari, iar mulţi bătrâni le deschid uşa. Aşa s-a întâmplat şi ieri. Profitând de faptul că pensionarul i-a invitat în casă, cei doi i-au sustras acestuia o borsetă cu bani şi acte. Fiul victimei le-a spus anchetatorilor că din apartament nu lipsesc alte valori sau obiecte, dar a confirmat că în casă se aflau bani. "În jurul orei 11:00, o persoană în vârstă a apelat numărul de urgenţă 112, a anunţat că două persoane cărora le-a deschis voluntar uşa l-au deposedat de o borsetă cu acte şi bani. Patrula de ordine publică a ajuns la faţa locului în trei minute şi l-a găsit fără suflare. Deocamdată nu rezultă că ar avea urme de violenţă pe corp, rezultatul necropsiei va stabili cu claritate cauza morţii", a declarat comisarul-şef Zaharia Ciorbă, adjunctul şefului Poliţiei municipiului Cluj-Napoca.

Blocul în care s-a petrecut tragedia este locuit în majoritate de bătrâni, pensionari, zona fiind considerată printre cele mai sigure din Cluj. De altfel, într-un top informal al vârstei locatarilor pe zone, Gheorgheniul şi cartierul Grigorescu sunt considerate ca fiind cele mai "îmbătrânite". De asemenea, potrivit informărilor poliţiei, bătrânii sunt primele victime ale furturilor din locuinţe, întrucât nu îşi iau măsuri minime de siguranţă . Una dintre cele mai folosite metode este cea numită de specialişti "bună ziua". Infractorii sună la uşă sub diverse pretexte, iar după ce sunt lăsaţi în casă, profită de neatenţia proprietarului şi fură tot ce le cade în mână. Hoţii se dau adeseori agenţi ai companiilor furnizoare de utilităţi - apă, gaz, curent.

 

Comenteaza