Video Foto Moment important la Cluj-Napoca. Azi a fost inaugurat Consulatul Onorific al Republicii Moldova

Consulatul Onorific al Republicii Moldova a fost deschis la Cluj-Napoca, în prezența Ambasadorului Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, și a Consulului Onorific Nina Moldovan.

Pe 5 decembrie 2023, orașul Cluj-Napoca a fost gazda unui moment important pentru comunitatea moldovenească din zonă, cu ocazia deschiderii oficiale a Consulatului Onorific al Republicii Moldova.

La ceremonia de investire a dnei Nina Moldovan în funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova la Cluj, desfășurată la hotelul Radisson Blu Cluj, a fost prezent Excelența Sa, dl. Victor Chirilă, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România.

Șeful Misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la București a subliniat în cuvântul său de salut adresat invitaților la eveniment anvergura și dinamica relațiilor moldo-române la toate nivelele – politic, economic, cultural, social și, în context, importanța reprezentării Republicii Moldova în zona de vest a României, unde se află un număr mare de cetățeni moldoveni, atât studenți, cât și oameni de afaceri, cultură, din mediul academic și alte domenii de activitate. Prezența onorifică a Republicii Moldova în orașul Cluj-Napoca va permite un număr mai mare de evenimente dedicate promovării cooperării bilaterale și schimbului de experiență între comunitățile din Republica Moldova și această regiune a României.

Evenimentul a fost marcat de prezența numeroșilor reprezentanți ai comunității moldovenești din Cluj-Napoca, precum și a distinșilor invitați din oraș. În discursul său de investire, Consulul Onorific Nina Moldovan a subliniat importanța și responsabilitatea acestei funcții în ceea ce privește sprijinul și reprezentarea comunității moldovenești în regiune.

Consulul Onorific al R. Moldova la Cluj: „Comunitatea moldovenească din acest oraș este una extrem de importantă”

„Este o onoare extraordinară să fiu investită în funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova la Cluj. Comunitatea moldovenească din acest oraș este una extrem de importantă și diversă, iar această funcție mă responsabilizează în egală măsură. Voi depune toate eforturile pentru a sprijini și a reprezenta comunitatea noastră cu demnitate și profesionalism", a declarat dna Nina Moldovan.

În ultimii 20 de ani, dna Nina Moldovan a pus bazele și a contribuit la dezvoltarea mai multor afaceri și proiecte în domenii precum turismul și imobiliarele. Manager cu experiență, dna Nina Moldovan deține experiență inclusiv în organizații non-profit care se concentrează pe sprijinirea antreprenoriatului în România.

Evenimentul de învestire a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la București și s-a bucurat de participarea multor membri ai comunității, contribuind astfel la consolidarea legăturilor strânse dintre Republica Moldova și locuitorii din Cluj-Napoca. Comunitatea cetățenilor moldoveni din regiunea Transilvaniei cuprinde câteva mii de persoane. În Cluj-Napoca au reședința în jur de 1500 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 800 sunt studenți.

Mesajul CEO-lui Terapia Cluj, Dragoș Damian, la deschiderea Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Cluj-Napoca 

"În numele Terapia, salut cu mare bucurie faptul că Republica Moldova și-a deschis un Consulat Onorific la Cluj-Napoca și îi urez mult succes Doamnei Nina Moldovan în proiectele pe care le are în desfășurare. Mulțumesc pentru invitație și îmi pare rău ca nu am ajuns la festivitate, cu atât mai mult cu cât Terapia este cel mai mare și cel mai vechi exportator de medicamente către Moldova și, probabil, unul dontre cei mai mari exportatori clujeni către țara-soră - veteranul Faringosept fabricat la Cluj-Napoca se găsește de peste 30 de ani în toate farmaciile din Moldova.

În prezent avem și o colaborare de producție cu Carbolemed Chișinău, așadar avem și importuri din Moldova către România. Intenționăm să facem investiții în continuare în parteneriate cu alți producători de medicamente din Moldova și, eventual folosindu-ne de contactele noastre, să îi introducem și în alte țări ale Uniunii Europene. Astfel încât un Consulat la Cluj-Napoca ne ajută în misiune, așa cum ne-au ajutat și Consulatele Kazahstanului și Poloniei, după deschiderea cărora am observat o creștere a schimburilor comerciale cu cele două țări în industria știintelor vieții.

Un obiectiv important, dacă vorbim de zona economică, este ca mai multe dintre companiile clujene, poate cu ajutorul Consulatului, să angajeze tineri din Moldova care vor fi, astfel, instruiți cu know-how și abilități de management pentru a se reîntoarce în țara natală și a deveni antreprenori sau a conduce reprezentanțele unor companii internaționale. Astfel s-a creat și leadershipul de afaceri din România înainte și după integrarea în UE, învățând de la companiile din vestul Europei. Astfel se poate crea și lidershipul din Moldova, învățând de la companiile din Cluj-Napoca și ducând bune practici înapoi în țara natală.


Succes Consulatului și Doamnei Consul Onorific"
, a transmis CEO-lui Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Comenteaza