Moneda de aur “Craii de Curtea-Veche”, vândută cu 2.000 lei la Cluj

Moneda de aur “Craii de Curtea-Veche”, vândută cu 2.000 lei la Cluj

Filiala clujeană a Băncii Naționale a României (BNR) începe să comercializeze o monedă din aur dedicată împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului interbelic “Craii de Curtea-Veche”.

În conformitate cu prevederile statutului BNR, începând cu 30 decembrie, BNR va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată împlinirii a 90 de ani de la publicarea romanului.

Aversul monedei redă o compoziție reprezentând Bucureștiul în perioada când se desfășoară acțiunea romanului, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României,  anul de emisiune „2019” și valoarea nominală „100 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele scriitorului Mateiu Ion Caragiale, inscripția circulară „Craii de Curtea-Veche” și anul primei publicări a romanului „1929”. Monedele vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent.

Caracteristicile monedei

- Metal: aur
- Valoare nominală: 100 lei
- Titlu: 900‰
- Formă: rotundă
- Diametru: 21 mm
- Greutate: 6,4 g
- Calitate: proof
- Cant: zimţat

Acestea sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru această emisiune este de 250 monede din aur.

Preţul de vânzare, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare este de 1.945 de lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea lor în circuitul numismatic se mai realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Comenteaza