Monica Iacob Ridzi, actriță în pușcărie. A debutat pe scena Teatrului Naţional din Cluj

Monica Iacob Ridzi, actriță în pușcărie. A debutat pe scena Teatrului Naţional din Cluj
Închisă în secția exterioară a Penitenciarului Gherla, unde ispășește o pedeapsă de 5 ani pentru abuz în serviciu, fostul deputat Monica Iacob Ridzi s-a apucat de teatru. A debutat, miercuri, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în spectacolul "Selfie", alături de alte opt deţinute din trupa "Morgana".

La premiera "Selfie", care a avut loc miercuri seara la sala "Euphorion" a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, regizorul Andreea Iacob nu a permis accesul presei, deşi atât Teatrul Naţional, cât şi Penitenciarul Gherla au trimis un comunicat în care anunţau evenimentul.

Spectacolul a început cu 15 minute întârziere faţă de ora anunţată, zeci de spectatori fiind lăsaţi să aştepte afară deşi sala era goală, Iacob declarând că spectacolul începe când vrea ea.

Potrivit comunicatului, scenariul piesei "Selfie" este unul original, "creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu spectatorii fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor".

VEZI VIDEO AICI

"Astfel, spectacolul va reuni, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi. Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din anul 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de afară", se arată în comunicatul citat.

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că acest spectacol este o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, iar montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, "Teatrul Naţional Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar".

Educatorul Hortensia Moţoc a declarat că a fost semnat în 2016 un protocol între Penitenciarul Gherla şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca, iar acesta prevede un număr de cinci reprezentaţii cu piesa "Selfie" până la sfârşitul anului.

"Au fost două, avanpremiera şi premiera, vor mai avea loc încă trei. Nu are cum să nu le placă deţinutelor acest proiect, repetiţiile s-au desfăşurat în sala Euphorion, care nu are gratii. Una dintre actriţe a mărturisit că aşa emoţii a avut pe scenă, încât că a uitat că este deţinută. Le prinde bine acest eveniment. Creşte dorinţa de a finaliza cu bine şi această etapă din viaţa lor, de a se întoarce în familie şi să-şi reia viaţa, să se schimbe viaţa lor în bine. Din punct de vedere psihologic, poate să acţioneze ca o terapie, este benefic faptul că joacă într-o piesă de teatru", a declarat Moţoc.

Aceasta consideră că, pentru deţinute, contează mult faptul că au ieşit din penitenciar, că merg în altă parte, şi la repetiţii, deoarece nu au timp să se gândească că sunt încarcerate, că au un program strict.

"Timp de câteva ore, când au repetiţii sau joacă pe scena unui teatru, trăiesc în alt mediu", a conchis educatorul Secţiei Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

 

 

Comenteaza