Monica Iacob Ridzi scapă de închisoare! Decizia aparţine Tribunalului Cluj

Monica Iacob Ridzi scapă de închisoare! Decizia aparţine Tribunalului Cluj
Tribunalul Cluj a decis, în urmă cu câteva minute, eliberarea din închisoare a fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi. Decizia este definitivă. Aceasta a executat doi ani şi opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu la Penitenciarul din Gherla.

UPDATE: Magistraţii Tribunalului Cluj au declarat că au respins contestaţia DNA faţă de măsura liberării condiţionate a Monicăi Iacob Ridzi, decisă luna trecută de Judecătoria Gherla. "Se menţine decizia Judecătoriei Gherla şi dispune de îndată punerea în libertate a Monicăi Iacob Ridzi".

În sala de judecată fost prezentă şi Monica Iacob Ridzi care a declarat cu lacrimi în ochi că se va retrage din viaţa publică, urmând să se dedice familiei şi creşterii celor doi copii minori. "M-am rugat în fiecare zi la Dumnezeu să rezist, nu am avut niciun tratament preferenţial, am muncit cot la cot cu celelalte deţinute la curăţenie şi servirea mesei şi am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist", a spus fostul ministru al Tineretului.

Ridzi va părăsi în cursul zilei de marţi Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, formalităţile legale fiind încheiate în doar câteva ore. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi s-a prezentat, miercuri dimineaţa, la Tribunalul Cluj. Nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din sala de judecată, însă avocatul său, Tineriu Ban, a declarat presei că "Fostul ministru suferă de 15 afecţiuni, dintre care 14 dovedite prin examen medico-legal şi că a stat în Penitenciarul Gherla mai mult decât trebuia, conform legii recursului compensatoriu şi că este afectată psihic de faptul că alte deţinute au ieşit mai devreme, iar ea încă nu". Dacă Tribunalul Cluj va decide eliberarea, Ridzi va ieşi din închisoare în această după masă.

Judecătoria Gherla a decis în 27 octombrie liberarea condiţionată a Monicăi Iacob Ridzi, îns- decizia a fost atacată de procurori.

"(...) Se întâmplă un caz unic în România. Sunt executată atât de ANAF, cât şi de executorul judecătoresc pentru aceeaşi sumă, prejudiciu. Practic, sunt executată de două ori... Am participat la peste 100 de programe în penitenciar, mi-am dus crucea cu decenţă în ultimii trei ani. Am fost declarată iniţial inapt pentru muncă pentru că aveam 7 afecţiuni medicale. Acum am 15 afecţiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Julava, unde am fost internată. Am insistat să lucrez, am făcut nenumărate cereri până mi-au fost aprobate... Totul pentru a câştiga zile de libertate, să pot fi alături de cei doi copii ai mei...Am lucrat cinci luni la curăţenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez zece ore pe zi, muncă fizică, numai Dumnezeu ştie ce este în sufletul meu...Îmi e greu să va descriu în cuvinte ce simt cei doi copii. Mă roagă în fiecare zi să merg acasă. Refuză să meargă la grădiniţă în lipsa mea. Băieţelul a început clasă întâi, are dificultăţi mari de adaptare în lipsa mea...Lăsarea mea în detenţie şi fiecare zi departe de copii nu fac decât să ne afecteze şi mai mult situaţia medicală, atât a mea, cât şi a copiilor. Conform noii legi, eu am primit 150 de zile de libertate şi eu am obţinut altele prin muncă. Practic, patru ani din cinci sunt consideraţi executaţi. Vă rog respectuos să îmi permiteţi să ajung acasă lângă cei doi copii, pentru că această cruce mă apăsa tot mai greu. Sunt momente în care simt că mă prăbuşesc psihic", a declarat Monica Iacob Ridzi la Judecătiria Gherla, potrivit presei locale.

Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată în 2015 la cinci ani de închisoare în dosarul "2 Mai", în care a fost judecată pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi participaţie improprie de acces fără drept la un sistem informatic. Alături de Ridzi, în acelaşi dosar, au fost judecate şi condamnate alte 11 persoane, foşti angajaţi ai ministerului Tineretului, administratori de firme, colaboratori. Ea a fost găsită vinovată după ce procurorii DNA au acuzat-o că a plătit în 2009 servicii fictive unor companii preferenţiale, pentru organizarea manifestărilor de Ziua Tineretului, şi astfel a adus un prejudiciu de peste 600.000 de euro Ministerului Turismului.

 

Comenteaza