Mort înainte de alegeri, primarul Vasinca a fost ales consilier local. Vezi ce spun votanţii VIDEO

Mort înainte de alegeri, primarul Vasinca a fost ales consilier local. Vezi ce spun votanţii VIDEO
Situaţie inedită la Câmpia Turzii. Din cauza lacunelor legislative, candidatul PDL pentru funcţia de primar, desi a murit înainte de alegeri, a fost votat de peste 1.300 de cetăţeni şi a obţinut un mandat de consilier local. Este vorba de Ioan Vasinca. El a pierdut lupta cu o boală incurabilă cu puţin timp înainte de alegerile de duminică.

Legea alegerilor locale nu prevede ce se intampla în cazul în care un candidat moare in timpul campaniei electorale. Decedat înainte de scrutini, candidatul PDL la funcţia de primar al municipiului Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, nu a mai putut fi înlocuit şi nici retras de pe buletinele de vot.

O lacună legislativă a făcut ca un candidat decedat în urmă cu mai bine de o săptămână să adune 1.358 de voturi pentru funcţia de primar şi să fie ales consilier local. Locuitorii din Câmpia Turzii au diverse explicaţii pentru voturile adunate de un candidat decedat. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Majoritatea pun voturile obţinute de candidatul decedat pe seama unei strategii a PDL.

Dacă Ioan Vasinca ar fi câştigat alegerile, consiliul local ar fi constatat, în baza unui certificat de deces, vacanţa funcţiei de primar şi s-ar fi intrat în procedura declanşării alegerilor parţiale. Cu cele 1.385 de voturi, Vasinca a ocupat doar locul patru în competiţia pentru primărie. În schimb, a fost ales consilier local de pe primului loc pe lista PDL.

Comenteaza