Morţii primeau alocaţie VIDEO

Morţii primeau alocaţie VIDEO
Statul român a plătit alocaţii pentru 49 de copii din judeţul Cluj care erau morţi de câţiva ani. Au primit ilegal bani şi şapte tineri care au împlinit 18 ani, dar nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare. Prejudiciul total se apropie de 200.000 de lei.

Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială a desfăşurat între 29 aprilie şi 31 mai o campanie de verificare a dosarelor asupra cărora existau suspiciuni de eroare sau fraudă în ceea ce priveşte alocaţia pentru copii. Aceasta este de 42 de lei pe lună.

"Au fost identificate 17 cazuri deşi erau decedaţi dintr-un total de 42 de cazuri supuse verificării", spune inspectorul social AJPIS Paula Nicoară. "Ulterior, suprapunându-se o altă bază de date s-au identificat alte 32 de cazuri, copii decedaţi pentru care se plătea alocaţie de la stat".

Angajaţii Agenţiei de Prestaţii Sociale au descoperit aceste nereguli după ce au verificat încrucişat mai multe baze de date. "Descoperirea s-a făcut prin suprapunerea bazelor de date ale instituţiei noastre cu cele ale evidenţei populaţiei şi cu cele primite de la nivel central de la Agenţia naţională de prestaţii sociale aceşti copii care werau în plată erau decedaţi însă se plătea alocaţia în continuare", mai spune Nicoară.

Cel mai vechi caz este din anul 2001. Este vorba de o familie din Cluj care a primit timp de 12 ani alocaţia copilului, deşi acesta era decedat.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza