Moştenirea Bechtel: nu doar sute de kilometri de autostradă nerealizaţi, dar şi drumuri distruse şi datorii VIDEO

Moştenirea Bechtel: nu doar sute de kilometri de autostradă nerealizaţi, dar şi drumuri distruse şi datorii VIDEO
Bechtel pleacă din România şi lasă în urmă sute de kilometri de autostradă nerealizaţi. Paguba nu se opreşte aici. În judeţul Cluj, sătenii din apropierea Autostrăzii Transilvania încă mai aşteaptă ca americanii să le repare casele şi drumurile stricate de camioane. Bechtel pleacă din România lăsând în urmă şi multe datorii către firmele cu care au lucrat la autostradă.

Au trecut patru ani de când fost dat în folosinţă tronsonul de autostadă Gilău - Turda, iar drumul judeţean din apropiere arată ca după război. Drumul judeţean pe care circulau camioanele Bechtel nici măcar nu mai are asfalt pe el; şoferii care circulă acum pe aici pot admira tronsonul de autostradă Gilău - Turda în timp ce-şi strică maşinile. De banii cât a costat acest tronson se puteau asfalta 5.000 de kilometri de astfel de drumuri judeţene.

Şoferii spun că drumul judeţean era proaspăt asfaltat când au început lucrările la autotradă, iar după ce a fost distrus de camioanele Bechtel nu s-a mai reparat nimic. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Pagubele lăsate în urmă de Bechtel nu se rezumă la drumuri stricate. Camioanele americanilor au zdruncinat din temelii casele sătenilor din zonă. O femeie e necăjită de faptul că drumul a fost atât de distrus, încât casa i s-a înclinat iar uşa nu poate fi închisă. "Şi uşa e înclinată, că nu o putem închide", spune ea. "S-a înclinat casa şi se duce în partea aia, de când au trecut camioanele, că înainte a fost bună".

Femeia, în vârstă de 73 ani, nu are bani să-şi repare casa. Ea spune că a primit promisiuni de la Bechtel când au început lucrările la autostradă, dar americanii nu s-au ţinut de cuvânt.

Aurelia Pop e o altă pensionară. "Au spus când am semnat că suntem de acord să treacă cu camioanele pe şoseaua asta că, dacă se strică casa, o repară ei", spune ea.

Oamenii nici nu vor să mai audă de americani. "Au zis că pe unde trec repară, mai bine nici nu veneau", spune unul dintre ei.

La baza Bechetel din Săvădisla nu am primit niciun răspuns oficial.

 

Reprezentanţii Primăriei comunei Săvădisla spun că drumul a fost distrus din cauza supraîncărcării camioanelor. Până la urmă, şoseaua va fi reabilitată din fonduri publice, de Consiliul Judeţean Cluj.

"Ei aveau probleme cu tonajul , umblau cu mare tonaj si de aia s-a stricat drumul ăsta", explică viceprimarul comunei, Ştefan Asztaloş. "Am făcut demersuri şi am primit răspuns că va fi reabilitat drumul între 2013 şi 2015, în funcţie de bani".

Nu se ştie însă când vor începe lucrările de reabilitare a drumului stricat de Bechtel. "Drumul e inclus în programul de modernizări, da", confirmă directorul Regiei de Drumuri Judeţene, Liviu Bota. Când va începe reabilitarea? "Nu pot să vă spun. E propus să treacă la drumuri naţionale, până nu primim răspuns nu începem lucrările, că poate-l preiau ei", spune Bota.

Bechtel a construit în şase ani la Cluj 52 de kilometri de autostradă la un preţ de aproape un miliard de euro.



Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza