Moştenitoarea imperiului Renner locuieşte pe strada Horea şi se judecă cu Statul la CEDO pentru Clujana

Moştenitoarea imperiului Renner locuieşte pe strada Horea şi se judecă cu Statul la CEDO pentru Clujana
Moştenitoarea familiei Renner, care a înfiinţat cea mai veche fabrică din Cluj, Szuszana Renner, locuieşte pe strada Horea din Cluj-Napoca, are 70 de ani şi se războieşte cu Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după ce regimul comunist a naţionalizat fabrica.

De alfel, în tradiţia de 100 de ani a fabricii Clujana, atât părinţii acesteia, cât şi soţul şi socrii au lucrat în fabrică. Soţul, nepotul fostului proprietar, a lucrat drept chimist în fabrică, în vreme ce părinţii Szuszanei au muncit pe linia de producţie. "Din păcate soţul meu nu mai este în viaţă, dar era o vreme când fabrica avea 10.000 de muncitori, practic nu exista familie în Cluj-Napoca unde cel puţin un membru să nu lucreze la Clujana", a spus ea astăzi.

Szuszanna Renner a fost recompensată astăzi cu o distincţie, la 100 de ani de activitate a fabricii de încălţăminte, şi aşteaptă încă soluţii de la CEDO în procesul intentat Statului Român, unde cere despăgubiri băneşti pentru naţionalizarea fabricii de încălţăminte.

Fabrica Clujana a fost înfiinţată în 1911 sub numele "Fraţii Renner & Co" iar ulterior şi-a schimbat numele în Dermata, "Janos Herbak", Fabrica de Piele şi Încălţăminte Cluj şi respectiv Clujana SA. A fost cunoscută în anii '80 drept unul dintre cele mai mari combinate de pielărie şi încălţăminte din Europa, cu 10.000 de angajaţi. În prezent fabrica are 400 de salariaţi.

Etichete
Comenteaza