Moţii salvatori, de azi Cetăţeni de Onoare ai Clujului FOTO

Moţii salvatori, de azi Cetăţeni de Onoare ai Clujului FOTO
Cei trei salvatori din comuna Horea- Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif - au devenit, în urmă cu câteva momente, Cetăţeni de Onoare ai judeţului Cluj. În cadrul festiv, în prezenţa mai multor primari, consilieri judeţeni şi parlamentari, cei trei au fost răsplătiţi pentru modul în care au acţionat în seara de luni, 20 ianuarie, când un avion de mici dimensiuni, cu şapte persoane la bord, s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, la limita judeţelor Cluj şi Alba.

Laudatio a fost citită de primarul din Beliş, Viorel Crainic, care a participat la rândul său la misiunea de căutare a avionului prăbuşit. Unul dintre cei tri salvatori, Argentin Todea, a spus că: "aşa cum părinţii l-au învăţat pe el, aşa îi învaţă şi el pe copiii săi, că trebuie să-şi ajute semenii".

Iată cum motivează Uioreanu decizia de acordare a titlului de Clujean de Onoare celor trei moţi:

„Dând dovadă de iniţiativă şi reuşind să valorifice la maxim puţinele informaţii şi indicii de care dispuneau, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif au fost primii care au ajuns la locul accidentului aviatic şi le-au acordat un ajutor extrem de preţios supraviețuitorilor. Sătenii din comuna Horea au reuşit o performanţă cu adevărat excepţională, reuşind să ajungă la locul accidentului în doar 90 de minute, după ce au parcurs pe jos aproximativ trei kilometri în condiţii extrem de vitrege, noaptea, prin pădurea deasă, înfruntând ceaţa densă, ploaia rece ca gheaţa şi zăpada care în multe locuri ajungea până la brâu. Odată ajunși la locul accidentului, cei trei salvatori le-au oferit propriile haine victimelor care se aflau la un pas de şoc hipotermic, după care i-au transportat cu tărgi improvizate, până la drumul unde se aflau mașinile de teren ale localnicilor şi ale SMURD. Solidaritatea, omenia şi spiritul de sacrificiu al celor trei săteni din Munţii Apuseni i-au determinat să-şi îndeplinească cu succes nobila misiune de a-şi servi semenii atunci când aceştia au avut nevoie disperată de ajutor. Contribuţia fundamentală şi decisivă pe care aceştia şi-au adus-o la salvarea a cinci vieţi constituie un exemplu de virtute şi devotament pentru întreaga umanitate. De aceea, se cuvine recunoaşterea şi cinstirea meritelor celor trei săteni, precum şi întreaga admiraţie pentru virtuţile de cel mai înalt rang pe care le poartă în suflet: bravură, nobleţe, înţelepciune şi patriotism. Astfel, apreciem a fi pentru autorităţi o datorie de onoare aceea de a cinsti şi a răsplăti aceste merite aşa cum se cuvine. În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care aceşti veritabili eroi ai României trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului - Clujean de Onoare domnilor Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif".

În 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor - studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de către localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

 

Comenteaza