Motivarea instanţei: hacker-ul NASA a periclitat cercetări atmosferice

Motivarea instanţei: hacker-ul NASA a periclitat cercetări atmosferice
Motivarea hotărârii Judecătoriei în cazul arestării preventive a tânărului de 26 de ani, Robert Butyka, acuzat că a spart serverele NASA, arată că acesta “a prejudiciat rezultatele cercetărilor atmosferice şi meteorologice complexe care vin în ajutorul comunităţii ştiinţifice internaţionale”. Prejudiciul ar fi de 585.000 de dolari.

Procurorii au explicat modul în care a operdat hacker-ul. "A transferat de pe serverul cu IP-ul 212.18.29.252 aparţinând M Net AS din Germania, server care fusese anterior spart, mai multe programe de top Backdoor, precum şi Boţi IRC, pe serverele aparţinând NASA", spusn procurorii DIICOT. Instanţa a hotărât că sunt îndeplinite condiţiile pentru ca tânărul să fie arestat preventiv. "Fiecare din infracţiunile săvârşite sunt mai mari de 4 ani, iar lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol concret pentru ordinea publică, pericol care rezultă din valoarea sporită a prejudiciului - 585.000 dolari, din prejudicierea rezultatelor cercetărilor atmosferice şi meteorologice complexe care vin în ajutorul comunităţii ştiinţifice internaţionale, din uşurinţa cu care, în raport de nivelul ridicat de inteligenţă tehnică, inculpatul a luat decizia comiterii faptelor şi a pus-o în practică", se arată în motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca.

Probele procurorilor DIICOT în această cauză sunt: adresa care cuprinde informarea primită de la NASA precum şi un CD, declaraţiile inculpatului, procesul-verbal de percheziţie domiciliară, procesul-verbal de percheziţie informatică, procesul verbal de analizare a conţinutului CD-ului, precizarea plângerii părţii vătămate NASA, procesele-verbale întocmite de către lucrătorii de poliţie judiciară de analizare a log-urilor puse la dispoziţie de către partea vătămată, procesele-verbale care conţin redarea interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor telefonice purtate de către inculpat.

Avocatul inculpatului a solicitat respingerea propunerii de arestare preventivă şi judecarea lui în stare de libertate pentru faptele sale, apreciind că măsura arestului preventiv se face ţinându-se seama de scopul acesteia, de gradul de pericol social al infracţiunii. Apărătorul a solicitat să se aibă în vedere vârsta inculpatului şi faptul că acesta nu are antecedente penale, are o conduită exemplară în societate şi recunoaşte fapta comisă. "Nu prezintă pericol social, nu a săvârşit fapta cu intenţie, ci din spirit de aventură. Nu poate fi considerat un pericol public o persoană care a săvârşit o infracţiune pentru a se lăuda la prieteni", a spus apărătorul lui Robert Butyka.

 

Etichete
Comenteaza