Motivul INCREDIBIL pentru care nu avem fotografii din Sala Unirii de la 1918

Motivul INCREDIBIL pentru care nu avem fotografii din Sala Unirii de la 1918
Jurnalistul Ion Novăcescu, de formaţie istoric, a explicat motivul uluitor pentru care posteritatea nu poate privi fotografii realizate în Sala Unirii, la 1 Decembrie 1918.

"V-ați gândit vreodată de ce singurele fotografii pe care le avem de la Marea Adunare Națională a Românilor de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia sunt doar cadre exterioare și nu avem nicio fotografie din Sala Unirii și din timpul deliberărilor și semnării Actelor de către fruntașii românilor ardeleni?", întreabă Ion Novăcescu, pe blogul său.

Motivul este incredibil. Pentru că singurul fotoreporter participant la eveniment NU A AVUT „ACREDITARE" și astfel nu i s-a permis să intre în incinta Sălii Unirii. Samoilă Mârza - supranumit "fotograful Unirii" - deși a venit special la Alba Iulia cu aparatul său de fotografiat cu burduf, a rămas pe dinafară fiindcă nu avea „credențional", echivalentul acreditării din timpurile noastre. Sau şi mai corect: mandat care a fost acordat delegaților aleși prin vot universal să participe și să voteze actele unirii.

Novăcescu mai precizează că Unirea Românilor la 1 Decembrie s-a decis prin vot universal. Pentru prima data în istoria românilor, votul universal a fost folosit pentru alegerea celor peste 2200 de delegate din fiecare sat şi colţ al Transilvaniei. Aşa că, nimeni nu poate contesta legitimitatea şi reprezentativitatea celor care au hotărât unirea necondiţionată cu ţara.

Comenteaza