"Municipala", la un pas de evacuare VIDEO

Casa Municipală de Cultură, la un pas de a fi evacuată din spaţiul în care funcţionează. Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj a revendicat în instanţă clădirea din Piaţa Unirii şi a reuşit să obţină retrocedarea imobilului. Directorul Casei de Cultură acuză că hotărârea judecătorească s-a bazat pe mărturii mincinoase şi a sesizat deja DNA-ul, dar şi comisarul Uniunii Europene pentru justiţie.

Iniţial, clădirea în care funcţionează în prezent Casa Municipală de Cultură a aparţinut Reuniunii Sodarilor din România, o organizaţie sindicală înfiinţată la sfârşitul secolului XIX. După 1990, Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor s-a declarat continuatoarea fostei reuniuni şi a solicitat retrocedarea patrimoniului acesteia. Astfel au obţinut în instanţă imobilul din Piaţa Unirii. Conducerea Casei Municipale de Cultură acuză faptul că retrocedarea s-a făcut ilegal.

"Au fost folosite o serie de declaraţii false, mincinoase ale unor pretinşi meseriaşi care au făcut parte din UJCM sau din alte structuri de tip comunist, structuri care niciodată însă nu s-au declarat moştenitoare şi continuatoarele Reuniunii Sodarilor Români", spune directorul Casei Municipale de Cultură, Dan Brudaşcu.

Directorul Casei Municipale de Cultură a încercat să obţină un alt spaţiu pentru instituţia pe care o conduce. Soluţiile care i s-au oferit până acum nu permit însă continuarea activităţii.

"Se intenţionează să fim puşi ori la subsolul, ori la ultimul etaj al Casei de Cultură a Studenţilor, unde să ni se ofere cel mult două încăperi. Nu ştiu ce se va întâmpla cu inventarul, cu celelalte activităţi pe care le preconizăm să le facem", a mai spus el.

Dan Brudaşcu a sesizat şi comisarul european pe justiţie dar şi Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la neregulile care susţine că s-au făcut în legătură cu retrocedarea Casei Municipale de Cultură.


În replică, Augustin Feneşan, directorul Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor, spune că acuzaţiile lui Brudaşcu sunt nefondate. Feneşan arată că de 10 ani se judecă pentru a recupera clădirile care au aparţinut fostei Reuniuni a Sodarilor şi că instanţa le-a dat câştig de cauză în mai multe procese.

Citiţi mai multe detalii despre plângerea la DNA şi situaţia imobilului, în ediţia de mâine a ZIUA de CLUJ

Comenteaza