Muzeele clujene, luate cu asalt în weekend. Vezi numărul exact al vizitatorilor

Muzeele clujene, luate cu asalt în weekend. Vezi numărul exact al vizitatorilor
Mii de clujeni au ales să profite de Noaptea Muzeelor, luând cu asalt instituţiile implicate în acest eveniment. Muzeul de Artă a fost, de departe, cel mai căutat.

La Noaptea Muzeelor au participat patru muzee din subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Au putut fi astfel vizitate gratuit Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul "Octavian Goga" Ciucea şi Muzeul Apei „Leonida Truţa", cu toate secţiile lor.

Mii de clujeni s-au înghesuit să le viziteze. La Muzeul de Artă au ajuns nu mai puţin de 15.000 de persoane, iar principala atracţie a muzeului a fost balconul Palatului Banffy, prezentat în cadrul evenimentului intitulat „O noapte la palat".

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei au fost 6.764 de persoane, dintre care 1024 de persoane au mers la Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia". Vizitatorii au putut să admire expoziţia "Rembrant - Apogeul artei gravurii", dar şi să asiste la două proiecţii cinematografice. De asemenea, au putut gusta din balmoşul de Jucu şi să asculte un concert de muzică populară.

Muzeul "Octavian Goga" din Ciucea a strâns 400 de persoane care au participat la manifestările realizate sub denumirea de "O noapte la Castel". Aici au avut loc mai multe evenimente artistice făcute de către elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda" Cluj-Napoca.

Ultimul muzeu implicat în eveniment, Muzeul Apei „Leonida Truţă", a fost vizitat în special de către tineri. Aceştia au apreciat în mod deosebit colecţia de capace de canalizare, pompa de apă construită la uzina fraţilor Schiel în anul 1934, colecţiile de conducte de alimentare cu apă din lemn de cireş utilizate în vremea romană şi colecţia de documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare din Cluj.

Numărul mare de vizitatori care au participat la Noaptea Muzeelor a fost pe placul preşedintelui Consiliului Judeţean, care s-a arătat mulţumit de rezultate. „Clujul a fost, în acest week-end, gazda unor evenimente de mare valoare care au suscitat interesul clujenilor şi i-au determinat să iasă din case. Noaptea Muzeelor a fost unul dintre acestea şi s-a bucurat de un real succes, zeci de mii de clujeni vizitând cu această ocazie aşezămintele muzeale aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. Consider că asemenea acţiuni au un rol benefic în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului cultural şi răspund pe deplin obiectivului nostru de a facilita accesul la cultură şi cunoaştere locuitorilor acestui judeţ", a spus preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu.

 

Comenteaza