Muzeul de Istorie a Transilvanie decapitat de Kelemen Hunor

Muzeul de Istorie a Transilvanie decapitat de Kelemen Hunor
Ioan Piso, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, a fost înlăturat a patra oară de către ministerul Culturii condus de către preşedintele UDMR.

Războiul lui Ioan Piso cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a ajuns în runda a patra: principalul ordonator de credite l-a suspendat pe director din funcţia deţinută la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Piso ameninţă cu un nou proces, însă în momentul destituirii sale nu încheiase încă un contract de management.

Reprezentanţii ministerului nu au putut fi ieri contactaţi, în ciuda insistenţelor, pentru a explica ce a determinat decizia demiterii lui Ioan Piso. Cu toate acestea, în luna aprilie ministrul Kelemen Hunor, aflat la Cluj, a spus că situaţia controversată a conducerii muzeului clujean, închis în ultimii ani din pricina unor lucrări de renovare nefinalizate, se poate rezolva prin demiterea lui Ioan Piso. Totodată, ministrul a spus că până în momentul în care între directorul muzeului şi minister nu se va încheia un contract de management, instituţia clujeană avea să fie exclusă de la fonduri şi investiţii. Situaţia muzeului s-a acutizat în condiţiile în care Primăria Cluj-Napoca a anunţat în această săptămână că intenţionează să îl acţioneze în judecată pentru a recupera o sumă de peste 930.000 de lei, împrumutată în cadrul programului de refaţadizare a imobilelor. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Piso a angajat muzeul în acest contract fără să anunţe ministerul, care e ordonator primar de credite. Răspunsul lui Piso la demitere arată că ar fi "fost lucrat" de consiliera ministrului, Hegedus Csilla, al cărei tată, Szabo Balint, a semnat expertiza şi consolidarea aripii vechi a clădirii muzeului.

"Din martie 2010 încoace am căutat să vindec rănile profunde pricinuite muzeului în perioada de un an şi jumatate în care fusesem dat afară. Muzeul ajunsese în proces cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) pentru clădire şi risca să o piardă. Asanarea depozitelor s-a facut prost şi incomplet, iar umiditatea a crescut, în loc să scadă. Am cerut tuturor autorităţilor sprijin pentru ca muzeul să obţină o clădire reprezentativă în centrul Clujului. Am protestat împotriva desfiinţării tuturor expoziţiilor din clădirea muzeului. Am protestat în modul cel mai vehement împotriva contractului fraudulos, în valoare de 13 milioane de euro, încheiat cu firma Artex SA şi din care au fost achitate fără nici o justificare legală 1,7 milioane de euro", spune în scrisoarea deschisă Ioan Piso.

"Bineînţeles că voi contesta acest act, iar dl. ministru Kelemen Hunor nu are nici o şansă de a câştiga următorul proces împotriva mea", a mai completat istoricul, repus în funcţie în 9 martie 2010, tot în baza unei sentinţe judecătoreşti. În total, Piso a fost destituit de trei ori şi a câştigat de tot atâtea ori procesele intentate Ministerului Culturii. Piso este şi angajat al UBB, unde figurează cu carte de muncă.

 

 

Comenteaza