Muzeul de Istorie, condamnat la o viaţă cu Piso

Muzeul de Istorie, condamnat la o viaţă cu Piso
Ministrul Culturii a declarat la Cluj că nu va aloca nici un leu Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei până când directorul Ioan Piso nu va semna un contract de management.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că situaţia gravă în care se află Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) nu se va remedia până când actualul director, Ioan Piso, nu îşi va asuma un contract de management cu ministerul. Hunor a specificat că există şi varianta pensionării, dat fiind că Piso a împlinit 67 de ani, însă ministerul se teme de alte procese.

Ministrul a evitat să se refere strict la controversatul contract de reamenajare muzeală în valoare de 11 milioane de euro, încheiat de MNIT cu societatea Artex Services International, arătând că "verificările nu au găsit nimic ilegal". Totuşi, el a fost extrem de clar, afirmând că ministerul "nu va asigura finanţare până nu se rezolvă sediul" MNIT. "În legătură cu directorul muzeului (Ioan Piso - n. red.), noi nu avem un contract cu el, ar trebui să înţeleagă că are nevoie de un contract de management indiferent cum a câştigat procesul şi, până nu are un contract de management, până nu îşi asumă anumite deziderate privind dezvoltarea muzeului, n-avem cum să dăm finanţare. Eu doar pe baza contractului semnat între minister şi directorul general pot să-l trag la răspundere şi să asigur finanţare şi pot să ştiu pentru ce dau banii. Până când nu există un astfel de contract, muzeul rămâne în această situaţie, din păcate. Aici au fost prea multe orgolii şi lumea ar trebui să înţeleagă că muzeul e mult mai important decât orgoliile personale", a spus Hunor.

Ministrul a făcut aceste declaraţii cu toate că în luna martie un document semnat de secretarul de stat Vasile Timiş şi remis MNIT îndemna muzeul să respecte dispoziţiile contractuale stabilite cu Artex Services, lucru care înseamnă, de fapt, începerea lucrărilor de circa 11 milioane de euro, fără să existe vreo garanţie a plăţii. "Nu comentez. V-am spus: până când eu semnez hârtiile şi filele de buget muzeul nu va avea finanţare nici pentru acest proiect, nici pentru altele. Muzeul a semnat contracte. El, dacă doreşte, poate să rezilieze contractul, dar fără un contract de management nu am cum să asigur finanţarea", a conchis Kelemen Hunor. El mai spune că o soluţie ar fi şi pensionarea lui Ioan Piso, care a împlinit vârsta de 67 de ani, dar ministerul "vrea să evite alte procese".

Reamintim că directorul MNIT, Ioan Piso, a fost iniţial înlăturat din funcţie în primăvara lui 2006 de fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu. Motivul invocat a fost acela că activitatea managerială a lui Piso a primit nota 7,41, faţă de minimum 8. Piso a depus o contestaţie la minister, care i-a şi respins-o drept "neîntemeiată". Piso a acţionat în instanţă ministerul şi a primit câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Postul său fusese, însă, ocupat prin concurs în 2006, de Viorica Crişan. Piso a fost repus în funcţia de director în 2007, dar, printr-un ordin al ministrului Iorgulescu, a fost înlăturat a doua oară din funcţie, la 31 decembrie 2007, dată la care i se încheia contractul de management. Piso a primit ordinul în ianuarie 2008, iar şase ore mai târziu a fost anunţat că este repus în funcţie, tot de Iorgulescu. În octombrie 2008 el a fost din nou demis întrucât nu şi-a depus contractul de management la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. El a câştigat în instanţă şi contestarea acestui act administrativ, iar decizia judecătorilor a prevăzut repunerea sa în funcţie şi plata drepturilor salariale neachitate. Ioan Piso nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi face publică poziţia faţă de intrarea sa în legalitate şi în legătură cu asumarea unui proiect de management în faţa principalului ordonator de credite, care este ministerul.

Contractul Artex a pus gaz pe foc

Semnarea de către conducerea interimară a MNIT (între două mandate nefinalizate ale lui Ioan Piso - n. red.) a unui contract de cesiune de drepturi de autor în valoare de 11 milioane de euro plus taxa pe valoarea adăugată pentru refacerea expoziţiei de la Cluj a agravat situaţia. Contractul a fost blocat la revenirea lui Ioan Piso în funcţie, astfel încât clădirea muzeului stă goală şi în paragină de mai bine de un an, în timp ce piese importante din tezaur sunt depozitate în subsoluri improprii. Actualmente, Curtea de Conturi şi ANRMAP încă operează cercetări pentru a stabili dacă respectivul contract şi valoarea achiziţiei sunt legale sau nu. Oficialii Artex au declarat că se vor adresa ministerului în cursul acestei săptămâni pentru a forţa începerea lucrărilor la MNIT.

 

 

Comenteaza