Muzeul de Istorie vrea să se mute în primăria veche

Muzeul de Istorie vrea să se mute în primăria veche
Societatea care trebuie să reamenajeze instituţia de cultură pe 11 milioane de euro a somat conducerea acesteia să reia contractul blocat de aproape doi ani. Piso cere să i se ofere clădirea primăriei vechi, din Piaţa Unirii.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) arată de te apucă plânsul: bolţile clădirii vechi se prăbuşesc, pereţii cad din pricina igrasiei acute, iar mirosul de clădire părăsită din fostele galerii goale ale circuitului muzeal nu te lasă să respiri. Directorul Ioan Piso refuză să mai gândească renovarea câtă vreme nu i se oferă de către autorităţi o altă clădire. Între timp, firma cu care muzeul a încheiat un contract de drepturi de autor pentru 11 milioane de euro plus taxa pe valoarea adăugată (TVA), bani din care a încasat deja 1,5 milioane de euro, solicită reluarea lucrărilor în actuala clădire.

Ioan Piso i-a convocat la o dezbatere privind soarta muzeului pe toţi factorii decizionali din Cluj, de la consilieri locali şi judeţeni la parlamentari, însă numai senatorul Alexandru Cordoş a venit la întâlnire. Piso a făcut un tur al camerelor goale ale muzeului rămas în paragină din toamna lui 2009, întreaga expoziţie fiind împachetată şi depozitată în subsol, în timp ce vitrinele au fost înstrăinate. Piso a explicat că a solicitat o expertiză a construcţiei de la un specialist în structuri, iar arhitectul Szabolcs Guttmann a apreciat că întregul complex trebuie consolidat cu structuri suplimentare interioare ca să nu se prăbuşească peste personal şi vizitatori.

"Situaţia muzeului s-a agravat în ultimele luni. Avem un arc de boltă frânt în fosta sală a tezaurului, peretele adiacent de la etajul 1, care se prăbuşeşte, plus crăpături în lapidariu. O soluţie de viitor ar fi ca autorităţile locale să ne ofere spaţiul fostei primării din Piaţa Unirii, care are avantajul de a fi în proprietatea statului", a solicitat Piso, invocând totodată sprijinul clujenilor şi al autorităţilor ca să salveze muzeul.

Piso a precizat că a cerut Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în subordinea căruia se află, să soluţioneze situaţia de la Cluj, dar i s-a răspuns că "faptul că la data încheierii contractului instituţia era reprezentată de alte persoane decât în prezent nu absolvă muzeul de obligativitatea respectării dispoziţiilor contractuale". Actualul director mai spune că Mihai Gorgoi, coordonator al Corpului de Control al Ministrului (CCM), şi Mircea Anghelescu, director de patrimoniu la minister, au pus în cârca muzeului contractul de 11 milioane de euro pentru reamenajarea expoziţiei de către societatea Artex Services International, pe când se aflau în Consiliul de Administraţie şi Consiliul Ştiinţific al MNIT.

Pe 15 martie MNIT a primit o somaţie din partea Artex Services International, în care i se solicită deblocarea contractului şi punerea în aplicare a dispoziţiilor semnate, cu menţiunea că va prelungi termenul de finalizare a lucrărilor. Directorul muzeului susţine că mai degrabă va rezilia contractul decât să-l ducă la bun sfârşit în actuala clădire. "Am încercat să discut cu cei de la Artex. Am trimis trei adrese, fără nici un răspuns. Dacă firma nu se aşază cu noi la masă, să discutăm, să negociem costurile, voi rezilia contractul", a încheiat Piso.

"Am răspuns la fiecare dintre adrese. Mai mult, în 3 noiembrie 2010 a avut loc şi o întâlnire între noi şi domnul Piso. Acesta n-a făcut decât să reitereze aceleaşi acuzaţii, fără să creeze vreo punte de comunicare. Săptămâna viitoare vom solicita din nou reluarea lucrărilor potrivit contractului, din moment ce nici CCM, nici Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor (ANRMAP) şi nici Curtea de Conturi nu au infirmat legalitatea contractului. Este vorba de o vendetă personală cu Ministerul Culturii", a declarat PR coordonatorul Artex Services International, Vlad Velcu.

Cât priveşte pretenţiile muzeului asupra clădirii din Piaţa Unirii, primarul Sorin Apostu nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri pentru a le comenta. Senatorul Alexandru Cordoş a precizat că a depus o interpelare la cabinetul prim-ministrului, în care îi cere soluţionarea de urgenţă a situaţiei de la Cluj.

Mărul discordiei costă 11 milioane de euro plus TVA

Muzeul de Istorie a Transilvaniei a încheiat în noiembrie 2009 un contract în baza cesionării drepturilor de autor ale firmei bucureştene Artex International Services, pentru reamenajarea muzeală.

Repus pentru a treia oară în funcţia de director al muzeului, în baza unei sentinţe definitive judecătoreşti, Ioan Piso a întrerupt derularea contractului, invocând ilegalităţi la redactare. Sesizate pe rând, Corpul de Control al Ministrului, Curtea de Conturi şi ANRMAP au pasat dosarul de la una la alta, fără să fie în stare să găsească un motiv legal pentru anulare. Nici o autoritate publică nu a putut preciza până în acest moment de unde a rezultat suma de 11 milioane de euro a contractului.

 

Comenteaza