"Muzeul presei" ar putea fi înfiinţat la Cluj

Proiectul înfiinţării unui muzeu de istorie a mass-media în Cluj-Napoca va fi înaintat autorităţilor locale de către deputatului independent Mircia Giurgiu şi de preşedintele Asociaţiei Naţionale de Istorie a Presei, Ilie Rad.

"Prin înfiinţarea acestui muzeu urmărim două componente: să colecţionăm obiecte care ţin de activitatea jurnalistică - maşini de tipărit, aparate de radio, tipografii, difuzoare, gramofoane, etc. şi să expunem şi material documentar din arhivele instituţiilor de presă: dosare, casete, role de film, mărturii despre activitatea jurnalistică", a spus Ilie Rad.

Potrivit lui Rad, prin intermediul acestui muzeu se va putea păstra "tot ceea ce produc jurnaliştii, pentru că aceste lucruri reprezintă memoria culturală, iar cu memoria trebuie să ne comportăm ca şi cu natura, să o lăsăm într-o stare cât mai bună pentru generaţiile viitoare".

Deputatul Mircia Giugiu a pecizat că o problemă în realizarea acestui muzeu o reprezintă lipsa fondurilor, iar pentru obţinerea lor se vor face cereri la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Muzeul urmează să fie localizat pe strada Horea, care a aparţinut Societăţii Culturale „Lucian Blaga". În acest spaţiu ar urma să se depoziteze o tipografie veche, scoasă din funcţiune.

"Înfiinţarea acestui muzeu are multiple semnificaţii culturale şi chiar filosofice. Trăim într-o vreme în care asistăm la distrugerea unei bune părţi a memoriei noastre culturale. Sunt multe familii de scriitori, artişti, jurnalişti, ai căror descendenţi au alte preocupări decât cele ale părinţilor. Ce se întâmplă cu arhivele lor? Multe din acestea vor fi distruse, dacă nu se iau măsuri urgente pentru recuperarea lor. A fost arsă, în anul de graţie 1992, toată arhiva prozatoarei Cella Serghi, de către familia care i-a ocupat apartamentul, după decesul scriitoarei. Erau acolo scrisori şi fotografii de la Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sebastian, precum şi manuscrisul ultimului ei roman, Singurătate în doi", a spus Rad.

O instituţie similară se află  la Istambul.

Comenteaza