Nicoară şi Cătăniciu, la ieşirea de la DNA: dosarul “Referendumul” – “politic” şi “fără miză”

Nicoară şi Cătăniciu, la ieşirea de la DNA: dosarul “Referendumul” – “politic” şi “fără miză”
Marius Nicoară, preşedintele PNL Cluj şi Steluţa Cătăniciu, consilier local din partea aceluiaşi partid, au dat ieri declaraţii de martor la DNA, în dosarul „Referendumul”. Nicoară crede că dosarul este unul „politic”, iar Cătăniciu consideră că e „fără miză”.

După audierea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, a venit şi rândul altor nume cunoscute din PNL să dea declaraţii la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul privind referendumul din 29 iulie. Amintim că procurorii anticorupţie îi acuză pe Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, pe Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru al Apărării, Cornel Dobriţoiu, de infracţiuni electorale. În actele de punere în mişcare a urmăririi penale împotriva fostului ministrul Teodor Atanasiu, a fiului vitreg al ministrului Cornel Dobriţoiu şi a altor persoane calificate drept "interlope", sediul PNL Cluj-Napoca este prezentat ca un veritabil centru de comandă din care s-ar fi coordonat activitatea de cumpărare de voturi şi chiar de intimidare a alegătorilor din mai multe judeţe ale Transilvaniei, în scopul de a-i determina să meargă la vot în ziua referendumului.

Prima audiată ieri de procurori a fost Steluţa Cătăniciu, consilier local PNL şi şefa de campanie a referendumului în Cluj, din partea aceluiaşi partid. Cătăniciu a venit dimineaţa la sediul DNA Cluj, unde a stat peste o oră. La ieşire, consilierul local s-a arătat intrigat de interesul presei pentru această anchetă. "Sunt martor într-un proces care n-are nu ştiu ce miză. Este un dosar pe rolul Parchetului, am fost citată în calitate de martor, ce m-au întrebat nu pot să vă spun, pentru că eu sunt şi avocat de profesie, şi în general, anchetele, din punctul meu de vedere, au totuşi un caracter strict secret", a spus Cătăniciu la ieşirea din sediul DNA. Întrebată ce crede despre dosarul "Referendumul", având în vedere că Teodor Atanasiu a declarat că are un caracter politic, Steluţa Cătăniciu a răspuns că "toate lucrurile au o miză politică în final". Aceasta a mai spus că a fost şefă de campanie pentru referendumul la Cluj, iar Horia Uioreanu a fost responsabilul politic. "Din punctul meu de vedere şi raportat la modul în care am interacţionat cu învinuiţii, nu există nici o probă că s-ar fi întâmplat astfel de lucruri. Eu nu ştiu ca în sediul PNL să se fi întâmplat lucrurile de care sunt acuzate persoanele învinuite în acest dosar", a mai spus Cătăniciu. Consilierul local a admis faptul că Dumitru Samson a fost la Cluj în 29 iulie, însă nu crede că acest lucru ar fi ilegal. "Nu cred că e o problemă penală că un membru de partid este prezent în sediul PNL Cluj", a replicat Cătăniciu.

Al doilea martor audiat ieri, senatorul liberal Marius Nicoară, s-a prezentat la DNA în jurul orei 10:30, şi a explicat că, deşi a primit citaţia pentru data de 21 august, a venit cu întârziere pentru că a fost plecat în concediu, în străinătate, iar apoi a trebuit să meargă la Bucureşti "pentru a face cvorum în Parlamentul României ca să se citească decizia Curţii Constituţionale". Totodată, Nicoară a subliniat că a venit fără avocat, întrucât are conştiinţa curată. "Din punctul nostru de vedere este un dosar politic şi sunt convins că acest lucru se va demonstra. Îmi fac datoria de cetăţean de a spune procurorilor ceea ce este de spus, să răspund întrebărilor şi să clarificăm odată acest subiect", a declarat preşedintele PNL Cluj la intrarea în sediul DNA. Tot atunci, Nicoară a spus că este prieten cu Teodor Atanasiu, iar Dumitru Smason "este omul care a venit de la Bucureşti ca să sprijine logistic campania electorală la Cluj." Marius Nicoară crede că Teodor Atanasiu este nevinovat, iar acest lucru va fi dovedit în instanţă. "Nu cunosc nici un fel de interlop, nu ştiu cine şi de ce i-a catalogat interlopi, despre acst lucru voi discuta şi voi încerca să-l clarific. Că li s-a pus la dispoziţie sediul de partid, cum scrie într-un comunicat al DNA, e o chestiune care nu prea corespunde. Un partid, la fel ca un spital sau o biserică, este permanent la dispoziţia cetăţenilor, este un loc public, şi toată lumea care vine e bine primită, indiferent de câţi bani are în cont sau indiferent ce meserie are", a precizat Nicoară. În ceea ce priveşte insinuarea colegului său de partid, Horia Uioreanu, privind prezenţa lui Dumitru Samson şi a "interlopilor" în sediul judeţean al PNL, adică în "ograda" lui Nicoară, senatorul liberal a spus că "Dumitru Samson a fost şi într-un sediu şi în celălalt pentru că dânsul răspundea atât de campania pe judeţ, cât şi de campania pe municipiu".

După audiere, Nicoară a declarat că a avut "o discuţie lungă cu doamna procuror-şef (Elena Botezan, n.red.)" în urma căreia speră să se clarifice lucrurile. "Un partid e o instituţie care se organizează pentru a mobiliza oamenii la vot, lucru pe care l-am făcut în 29 iulie, şi lucru care ne-a şi reuşit. Din nefericire, au fost alte instituţii care au spus că nu am reuşit. Cred că acuzaţiile nu au o bază serioasă şi reală, din punctul meu de vedere e o cercetare politică pentru a se demonstra că Traian Băsescu nu a avut atât de multe voturi împotriva sa", a mai spus Marius Nicoară.

Învinuirile din dosar

Procurorii DNA Cluj vor continua audierile de martori în dosarul P/113/2012. Nicoară a fost audiat ca martor în dosarul privind posibilele fraude de la referendum după ce „Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Atanasiu Teodor, Samson Dumitru a apelat la sprijinul învinuitului Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin. Măgurean Bogdan a acţionat în sensul celor stabilite, în condiţiile în care i s-a pus la dispoziţie un spaţiu din sediul organizaţiei PNL Cluj-Napoca iar Samson Dumitru l-a pus în legătură cu mai mulţi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în acelaşi scop", se spune în documentul invocat.

 

 

Comenteaza