Nicolae Ciucă: Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz

Nicolae Ciucă: Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz

Premierul Nicolae Ciucă spune că fără îndoială războiul din Ucraina va avea consecințe economice și asupra României, însă dă asigurări ferme că nu există riscul de a rămâne fără gaz.

El a anunțat duminică seara, la Digi24, că din această vară sau cel târziu la finalul anului, va fi dat în funcțiune interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, iar România va putea beneficia de gaz lichefiat. În plus, în maximum două luni Parlamentul va adopta legea offshore, ceea ce va deschide calea pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Nu pot să spun că nu ne va durea, nu pot să spun că nu vor fi efecte, în schimb nu vă pot spune care vor fi efectele concrete acum”, a spus premierul Nicolae Ciucă întrebat despre urmările războiului și ale sancțiunilor impuse Rusiei asupra economiei României. El a spus că în prezent se fac analize și sunt consultări permanente cu Bruxelles-ul pentru a atenua cât mai mult consecințele asupra populației.

Întrebat dacă există riscul ca România să rămână fără gaz, în cazul în care Vladimir Putin ar decide sistarea furnizărilor de gaz către Europa, Nicolae Ciucă a fost ferm: „Nu. Cu toată responsabilitatea, nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz”. Șeful executivului a explicat că România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz, iar în perspectiva imediată acest necesar ar putea veni prin interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria.

„Am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, premierul Greciei Mitsotakis a fost la București, cu cel al Bulgariei am discutat la telefon. (..) Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care se va întâmpla în luna iunie, urmând ca, cel mai devreme, în octombrie, cel mai târziu către finele anului, să putem să avem efectiv gaz care să fie injectat prin acel interconector şi atunci există posibilitatea să putem folosi gaz lichefiat care poate fi injectat prin terminalul de la Alexandroupolis”, a arătat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă asta înseamnă că România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: „Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.

„Vă pot spune un detaliu, fiecare dintre cei doi prim-miniștri, și cel al Greciei, și cel al Bulgariei, săptămânal au discuții pentru finalizarea acestui interconector. Este esențial nu numai pentru noi, ci pentru tot ceea ce înseamnă proiecte viitoare în ceea ce privește circuitul gazelor atât pe coridorul vertical, cât şi pe coridorul pe care noi deja l-am realizat pe infrastructura BRUA, care poate de asemenea să ducă gaz pentru celelalte țări din centrul și estul Europei”, a adăugat prim-ministrul.

Etichete
Comenteaza