News alert Ninsoarea și viscolul fac ravagii în România. Zeci de localități, fără electricitate, copaci și stâlpi de tensiune doborâți, mașini blocate în nămeți

Zeci de localităţi din vestul ţării au rămas fără energie electrică din cauza ninsorii, fiind afectate zeci de mii de familii. Peste 150 de copaci şi 15 stâlpi au fost doborâţi din cauza vântului şi a zăpezii, iar 40 de maşini au rămas blocate în nămeţi, în ultimele 24 de ore, în judeţele afectate de vremea rea, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

42.000 de persoane din judeţul Arad, fără curent electric din cauza viscolului

42.000 de persoane din judeţul Arad nu au curent electric, duminică, din cauza viscolului şi a ninsorilor care au afectat liniile de medie tensiune. Echipele operatorului sunt în teren pentru a rezolva problema.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, din cauza ninsorilor, peste 42.000 de persoane din judeţ nu au energie electrică, fiind afectate 23 de linii de medie tensiune. 
 
În total, 47 de localităţi din judeţul Arad sunt parţial sau total nealimentate cu energie electrică.

La ora transmiterii acestei ştiri, 14 echipe intervin în teren pentru a rezolva problemele apărute.

60 de localităţi din judeţul Timiş sunt parţial sau total nealimentate cu energie electrică, duminică, fiind afectate peste 40.000 de persoane, anunţă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi în judeţul Caraş-Severin sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică. 34 de localităţi, printre care patru oraşe şi staţiunea Semenic, sunt nealimentate cu energie electrică, duminică dimineaţa, din cauza ninsorii.

În uma fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore, s-au produs avarii în reţelele de alimentare cu energie electrică şi în judeţul Vrancea. Mii de familii din oraşul Panciu, cartier Satu Nou, dar şi din comuna Ciorăşti nu au curent electric din cauza crengilor căzute în reţea.

CNAIR a intervenit, în noaptea de sâmbătă, cu 1.113 utilaje. Nu sunt drumuri închise

Drumarii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au acţionat, între 15 decembrie 2018, ora 17:00, şi 16 decembrie 2018, ora 05:30, cu 1.113 utilaje şi au răspândit aproximativ 9.876 de tone de material antiderapant, conform unui comunicat de presă.

„Nu sunt drumuri închise, deşi e cod portocaliu în unele judeţe”, au mai precizat reprezentanţii Companiei.

DRDP Cluj a avut cele mai multe autoutilaje, 279, iar drumarii acesteia au răspândit cea mai mare cantitate de material antiderapant, aproape 3.143 de tone.

O activitate intensă a avut DRDP Timişoara, care a acţionat cu 230 de autoutilaje, iar drumarii au răspândit 2.805,5 tone de material antiderapant. Spre deosebire de aceasta, DRDP Iaşi a acţionat cu mai multe autoutilaje, 268, dar drumarii acesteia au răspândit 2.113,5 tone de material antiderapant.

Pe lângă cele trei, alte direcţiile regionale ale CNAIR au acţionat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel: DRDP Braşov cu 117 autoutilaje şi a răspândit aproape 738 de tone de material antiderapant; DRDP Bucureşti, cu 108 autoutilaje şi a răspândit 521 de tone de material antiderapant; DRDP Craiova, cu 159 de autoutilaje şi a răspândit 510 tone de material antiderapant; DRDP Constanţa cu 60 autoutilaje şi a răspândit 147 de tone de material antiderapant.

„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, au subliniat reprezentanţii CNAIR.

Peste 150 de copaci doborâţi de vânt şi a zăpadă. Probleme în 16 judeţe şi în Capitală

Potrivit IGSU, pompierii şi reprezentanţii autorităţilor locale au intervenit cu utilajele administratorului de drum pentru deblocarea a peste 40 de maşini care nu mai puteau înainta din cauza zăpezii. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea de pe autoturisme sau carosabil a peste 150 de arbori şi 15 stâlpi doborâţi din cauza căderilor de zăpadă şi vântului puternic.

În judeţele Hunedoara, Ialomiţa şi Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumului pentru ca trei ambulanţe să poată ajunge ajunge la cazurile medicale, iar în judeţul Prahova, pe raza localităţii Slănic, autorităţile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate într-un autocar care nu mai putea înainta. Toţi pasagerii au fost transportaţi cu un microbuz la hotelul unde erau cazaţi, iar autocarul va fi coborât atunci când condiţiile de drum vor permite.

În judeţul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea şi repunerea pe roţi a unui autocar răsturnat între localităţile Salcia şi Pleşoiu. Salvatorii au îndepărtat zăpadă care bloca accesul către persoanele din interior, au evaluat medical toţi ocupanţii şi au evacuat pasagerii, în condiţii de siguranţă.

Până la finalizarea misiunii de repunere a autocarului pe carosabil, cele 29 de persoane au fost transportate la şcoala din localitatea Slătioara, iar ulterior toţi pasagerii şi-au continuat deplasarea către destinaţie, cu acelaşi autocar.

Din cauza crengilor căzute pe liniile de cale ferată, traficul feroviar din judeţul Caraş Severin a fost întrerupt temporar. Persoanele aflate în trenurile oprite au fost preluate de autocare şi transportate în localităţile de distinaţie.

În municipiul Timişoara, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea a 94 copaci căzuţi pe carosabil şi pe autovehicule, precum şi pentru înlăturarea a stâlpilor de electricitate şi cablurilor electrice desprinse din cauza vântului.

Reprezentanţii IGSU le recomandă cetăţenilor să urmărească permanent atenţionările transmise de autorităţi, să se informeze asupra stării drumurilor şi să îşi echipeze autoturismele pentru circulaţia în regim de iarnă. De asemenea, persoanelor care vor să urmeze trasee montane, salvatorii le recomandă să fie echipate corespunzător şi să evite zonele cu vizibilitate redusă.

Fenomene meteorologice periculoase, căderi masive de zăpadă, viscol, lapoviţă şi vânt puternic au fost înregistrate efecte în 16 judeţe ale ţării, respectiv Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Timişoara, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Comenteaza