Nobel 2016: S-a acordat premiul pentru chimie

Nobel 2016: S-a acordat premiul pentru chimie
Trei cercetători împart premiul Nobel pentru Chimie atribuit miercuri "pentru conceperea și sinteza de mașini moleculare".

Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg (Franța), Sir J. Fraser Stoddart de la Northwestern University (SUA) și Bernard L. Feringa de la Universitatea din Groningen (Olanda) vor împărţi Premiul Nobel pentru Chimie acordat în acest an pentru realizarea celor trei savanţi care au scos sistemele moleculare din echilibrul imobil în care se aflau și le-au transformat în nano-mașinării pline de energie, ale căror mișcări pot fi controlate.

Potrivit agerpres.ro, cei trei savanți au pus bazele celor mai mici mașinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT și medicină, obținând molecule cu mișcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie. Evoluția rapidă a tehnologiilor de calcul din ultimii ani demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei poate duce la o revoluție. Laureații Premiului Nobel pentru Chimie din acest an au reușit să miniaturizeze mașini și au împins chimia într-o nouă eră.

Cei trei chimiști vor primi câte o diplomă, o medalie de aur și își vor împărți în mod egal suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari / 831.000 de euro).

Comenteaza