Noi imagini FOTO/VIDEO cu şantierul Autostrăzii Turda-Sebeş

Noi imagini FOTO/VIDEO cu şantierul Autostrăzii Turda-Sebeş
Un lot din Autostrada Sebeş - Turda poate fi gata în 2017. O demonstrează o filmare aeriană publicată recent de Asociaţia Pro Infrastructură (API).

Pe lotul 4 stadiul lucrărilor a avansat vizibil de la ultima filmare, însă punctele critice - lacul Stejeriș, plantația de Paulownia din nodul Turda, stâlpii de curent de pe aliniament - sunt încă nerezolvate. Dacă în perioada imediat următoare aceste probleme nu se vor soluționa astfel încât constructorul să înceapă lucrările aferente, deschiderea circulației pe cei 16 km la final de 2017 va fi practic imposibilă.

Pe lotul 3 șansele pentru finalizarea lucrărilor și implicit deschiderea circulației pe 8 din cei 12 km între nodurile rutiere Decea și Aiud până la finalul acestui an sunt mai mult decât promițătoare.

"Acum câteva zile unul dintre membrii comunității noastre a realizat un fotoreportaj de la sol în care a surprins câteva zone spectaculoase din lotul 3 al Autostrăzii 10 Sebeș-Turda (între Aiud și Decea), constructor Tirrena Scavi. V-am selectat câteva cadre cu zona Gâmbaș (viaduct și pod peste Mureș, debleul și spațiul de servicii) și nodul Aiud", spun cei de la API, într-o postare pe Facebook. 

Deși vremea este una propice, pe secțiunea a doua a acestei autostrăzi avansul este insesizabil față de filmarea precedentă. Chiar dacă este cel mai lung lot dintre cele patru, avansul în ceea ce privește lucrările de terasamente bate pasul pe loc. În acest ritm, finalizarea acestui lot până la finalul anului 2018 este tot mai greu de atins.

Pe primul lot, autostrada prinde contur în multe puncte de pe traseu. Avansul lucrărilor este promițător, dar din păcate, zona autorizată și pe care se lucrează în prezent nu va putea fi deschisă traficului fără autorizarea capetelor acestui lot, nodurile Alba Iulia Nord și Sebeș.

Amintim că iniţial toate loturile de la A10 au avut ca termen de dare în folosinţă sfârşitul lui 2016, însă s-au produs întârzieri importante din cauza lipsei avizelor obligatorii pentru construire. În concordanţă cu stadiul în care se află lucrările, se profilează deschiderea circulaţiei pe loturile 3 şi 4, între Aiud şi Turda, în a doua jumătate a anului 2017.

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Comenteaza