Noi proteste la Cluj față de proiectul de la Roșia Montană FOTO/VIDEO

Noi proteste la Cluj față de proiectul de la Roșia Montană FOTO/VIDEO
Circa 2.000 de clujeni au ieșit și astăzi în stradă, în Piața Unirii, pentru a protesta împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Faţă de alte ediţii, manifestarea e mai anemică.

Protestatarii au venit în piață cu steaguri, afișe, pancarte, bannere și fluturași, pe care au fost scrise mesaje precum: "Române, acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă", "Vrem natură, nu cianură", "Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului", "Stop proiectului RMGC", "Ponta e GolD", "Lăsaţi aurul în munţi că-i şade bine-aşa", "Vrem cultură nu cianură", "Nu corporaţia face legislaţia", "Revoluţia începe la Roşia Montană" sau "NEAM unit". Câțiva dintre manifestanți au avut și "accesorii inedite": o coasă și o furcă din carton ori plase de cadou sau de rafie inscripționate.

Manifestanții au scandat la unison: "Nu cedăm, nu capitulăm", "Pungeşti-Roşia, vine revoluţia", "Demisia", "Fără violenţă", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" și chiar au cântat preț de câteva minute un cântec compus special pentru această cauză.

Unul din liderii protestului a citit "proclamaţia" de la Cîmpeni, de ieri, şi a criticat declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la "linia roşie" care ar fi depăşită la anumite proteste. Clujenii protesează şi împotriva exploarării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

La microfon s-au făcut auzite și alte voci ce au dorit să transmită mesaje de solidaritate față de cauza salvării Roșiei Montane și de încurajare pentru cei ieșiți în stradă în Cluj și în țară.

Clujenii au recunoscut că, de la o duminică la alta, scade numărul celor prezenți în stradă. "Totuși, sunt sigur că dincolo de toți cei prezenți astăzi, aici, în stradă mai sunt mulți acasă, care știu despre ce este vorba și care ni se vor alătura dacă va fi necesar", a spus un tânăr.

Au fost voci care au cerut să nu se mai meargă în marș, ci oamenii să rămână în Piața Unirii și să aibă loc dezbateri. După câteva momente de ezitare, protestatarii au pornit totuși în marș pe traseul: Piața Unirii - Regele Ferdinand - Piața Gării - Horea - Mihai Viteazul - Cuza Vodă - Pța Avram Iancu - 21 Decembrie. Cu această ultimă rută, manifestanții au reușit să bată Clujul la pas pe parcursul ultimei luni. (n.red. în edițiile anterioare au mers în Mănăștur, Mărăști, Grigorescu, Hasdeu/Zorilor și Gheorgheni).

Traficul rutier pe traseul în cauză a fost blocat, mijloacele de transport în comun fiind trase și staționate pe marginea drumului.

Deși în Piața Unirii erau prezenți câțiva zeci de jandarmi, protestatarii susțin că nu au fost escortați de către aceștia ca la edițiie anterioare. "Ne-au spus că au ordin să nu intervină", a declarat un tânăr. Totuși, în fața coloanei de manifestanți s-au aflat mai mulți polițiști.

Proteste asemănătoare au avut loc în acest sfârșit de săptămână și în București, Abrud sau Câmpeni.

 

Comenteaza