Noi restricţii în Bucureşti: carantină de noapte în weekend, restaurantele închise, program redus la magazine, nunţile interzise

Noi restricţii în Bucureşti: carantină de noapte în weekend, restaurantele închise, program redus la magazine, nunţile interzise
| Foto: digi24.ro

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, vineri, noile restricţii după ce rata de incidenţă a ajuns la 7,68 de cazuri la mia de locuitori, în Capitală.

Începând de duminică, de la ora 00.00, CMBSU dispune restricţii pentru o perioada de 14 zile, acestea urmând să fie reevaluate în acord cu reglementările legale care vor fi adoptate în materie.

Astfel, activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.

În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă pot face pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.

Competiţiile sportive în spaţii închise se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Activităţile în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte sunt interzise, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt şi ele interzise.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri). Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi mai mare de 250 de persoane în interior şi mai mare de 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Se interzice organizarea şi desfăşurarea de mitinguri şi demonstraţii. Se instituie şi restricţii de circulaţie pentru cei nevaccinaţi: se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în întervalul orar 20,00-5,00,în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Sunt şi exceptii: pentru cei care circulă în interes profesional, pentru a merge la medic sau la farmacie, sunt permise deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a călătoriei. Sunt permise deplasările pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Comenteaza