Foto Noile buletine cu cip. Cât vor costa și de când sunt obligatorii

Noile buletine cu cip. Cât vor costa și de când sunt obligatorii

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică și datele biometrice ale titularului.

În prezent, sunt 17 state membre ale Uniunii Europene care deja emit un astfel tip de document electronic, iar România este obligată să emită noile carduri electronice de identitate începând din 3 august 2021.

"România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastră naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul Uniunii Europene", a declarat Marcel Vela, vineri, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Românii ar putea plăti pentru noile buletine electronice, supuse dezbaterii de MAI printr-un proiect, sume ce variază între 15 şi 40 de euro, acesta fiind costul practicat de celelalte state ale UE care emit astfel de cărţi de identitate. Autorităţile române vor ca preţul să fie spre limita minimă.

„În ceea ce priveşte costurile, la acest moment sunt necesare nişte dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanţă supus transparenţei decizionale face tocmai acest lucru - permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să iniţieze procedurile de achiziţie publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea şi costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), citat de Mediafax.

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar care va conţine un cip cu informaţii precum imaginea titularului, 2 amprente, semnătura olografă şi datele de identificare. Acesta va putea funcţiona şi ca un card de sănătate, însă, nu va conţine informaţii despre grupa sanguină sau istoricul de boli ale cetăţeanului, ci doar va autentifica identitatea unei persoane atunci când este introdus în cititorul de carduri de la cabinetele medicale.

Poza noua 17.01.2020

(sursa foto: libertatea.ro)

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carţilor electronice de identitate, acestea urmând să conţină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare a două degete. Buletinul va avea dimensiunile unui card bancar.

Comenteaza