Nopţi cu stele căzătoare la Cluj. Cum le putem observa mai bine

 Nopţi cu stele căzătoare la Cluj. Cum le putem observa mai bine
Un fenomen spectaculos poate fi admirat pe cer în nopţile următoare la Cluj, aşa-numitele Perseide, stelele căzătoare care ne uimesc în fiecare an în luna august. Vizibilitatea maximă este în afara oraşului.

"Maximul curentului de meteori Perseide este de la an la an în altă dată şi uneori vizibilitatea este afectată serios de lumina lunii. De data asta, cel mai bine putem să observăm acest fenomen sâmbătă, 11 august şi duminică, 12 august, seara, de la ora 11 şi până cel târziu la ora 5", a precizat Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic Cluj. Din păcate, instituţia nu organizează vizionări. „Este, poate, singurul fenomen astronomic pe care nu îl urmărim cu public. Vizibilitatea este mult mai mare în afara oraşului, fără clădiri şi iluminat stradal, de aceea pentru cei interesaţi este mai bine să iasă din Cluj în aceste nopţi", a adăugat specialistul.

După ce au găsit un loc prielnic vizionării stelelor, clujenii sunt sfătuiţi să stea cu faţa spre Est, pentru că fenomenul se va petrece la 60-70 de grade deasupra orizontului. „E bine ca observatorul să stea într-o poziţie cât mai comodă, de preferinţă pe un şezlong. Poate urmări fenomenul printr-un binoclu, însă deplasarea corpurilor cereşti e foarte amplă şi se poate pierde din frumuseţea lor. Cel mai bine se poate vedea cu aparate foto, chiar şi semiprofesionale", a recomandat Mircea.

Fenomenul se petrece în fiecare lună, însă Perseidele sunt cele vizibile şi spectaculoase. Matematic, se pare că au loc cam 60 de apariţii pe oră, deci „maxim 1 stea căzătoare pe minut". Fenomenul se datorează unei comete, în cazul de faţă Swift-Turtle, care se apropie foarte mult de pământ, iar bucăţile din trena acesteia atrase de forţa gravitaţională a planetei se aprind când trec prin atmosferă şi creează astfel uimitorul spectacol ceresc.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe provincianews.ro)

 

Comenteaza