Nota de plată pentru "tunul" contabilei Druţă

Nota de plată pentru
Sentinţa fostei contabile de la ADRNV, Cosmina Druţă, a fost amânată pentru a doua oară de Tribunalul Cluj. Ea a sustras din conturile ADRNV 2,5 milioane de euro, dar reprezentanţii instituţiei vorbesc de un prejudiciu aproape dublu creat de fosta angajată.

 Procesul Cosminei Druţă, în care sunt inculpaţi soţul acesteia, Vasile Naica, şi societatea comercială pe care o patronau cei doi soţi, Vangher SRL, s-a încheiat în luna mai, iar instanţa a amânat prima oară pronunţarea pentru 28 mai, iar apoi pentru data de 11 iunie. Totuşi, ieri, judecătorul a decis să amâne încă o dată pronunţarea sentinţei.

La ultimul termen al procesului, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut condamnarea Cosminei Druţă la închisoare cu executare, pentru soţul acesteia a solicitat o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, iar în cazul firmei, amendă penală şi măsura complementară a dizolvării. Apărătorii Cosminei Druţă au cerut instanţei să ţină cont de faptul că aceasta şi-a recunoscut vinovăţia, iar pentru Vasile Naica au solicitat achitarea sau cel mult aplicarea unei pedepse cu suspendare condiţionată. În privinţa firmei, avocata Alina Puşcă a cerut instanţei să ia măsuri mai puţin drastice, respectiv să nu dispună dizolvarea Vangher SRL. Amenda penală în cazul persoanelor juridice poate ajunge la 200.000 de lei.

Dacă pe latura penală situaţia este cât se poate de clară, Cosmina Druţă recunoscând acuzaţiile pe care i le-au adus procurorii DNA, instanţa trebuie să analizeze cu grijă solicitările făcute de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), care s-au constituit şi ca părţi civile în proces.

Suma transferată fraudulos de contabilă din conturile celor două instituţii la care a lucrat, în contul propriei firme, se ridică la 2,5 milioane de euro, potrivit cercetărilor efectuate de anchetatori, însă consecinţele faptelor contabilei, judecată pentru fals, înşelăciune şi spălare de bani, ar fi mult mai grave. Conform unui audit făcut de specialişti în finanţe pentru ADRNV, "gaura" creată de Druţă se ridică la 20 de milioane de lei, adică 4,5 milioane de euro. Mai exact, conform evaluării, ADRNV a fost prejudiciată cu 14,5 milioane de lei, iar IRCETT cu 4,5 milioane de lei, bani pe care cele două instituţii le cer înapoi de la fosta contabilă. Diferenţa de sumă provine din faptul că Druţă a omis şi să plătească asigurările de sănătate şi şomaj pentru salariaţii ADRNV şi IRCETT. În decurs de aproape patru ani de neplată, penalităţile au ajuns la cote considerabile.

Pe de altă parte, avocatele care îi reprezintă pe Cosmina Druţă şi soţul acesteia, au arătat la ultimul termen al procesului că aproximativ 80% din prejudiciu a fost acoperit prin tranzacţiile făcute între Cosmina Druţă şi cele două instituţii la care a fost angajată. Amintim că Druţă a cumpărat zeci de apartamente în comuna Floreşti, din bani furaţi, iar apoi pe majoritatea le-a vândut unor cumpărători de bună-credinţă. Doar 12 imobile au rămas nevândute, iar ADRNV şi IRCETT le-au scos la licitaţie, de mai multe ori, împreună cu o maşină de lux şi cu cele două case pe care contabila le avea în satul Dezmir. În ceea ce priveşte restul de 20% din prejudiciu, avocaţii lui Druţă au arătat că se acoperă prin ratele pe care cele două instituţii le mai au de încasat de la cumpărătorii apartamentelor din Floreşti, dar şi prin vânzarea a două kilograme de aur, confiscate de la fosta contabilă.

Chiar dacă se află în proprietatea ADRNV şi IRCETT, imobilele nevândute de Druţă îşi găsesc cu greu cumpărători. Licitaţiile organizate în repetate rânduri de cele două instituţii nu au avut succes. „Nu am vândut nimic până în acest moment. Suntem în tratative cu câteva persoane, pentru că s-a hotărât de către conducerea agenţiei să se vândă bunurile în mod direct, la preţul de evaluare. Aşadar, primul venit, primul servit, fără licitaţie. Avem şi un caiet de sarcini făcut pentru această nouă abordare, de vânzare directă", a declarat Dumitru Grozav, reprezentant al ADRNV.

Comenteaza