Nou fenomen de Cluj: accidente cu şoferi băuţi

Nou fenomen de Cluj: accidente cu şoferi băuţi
Judecătorul care l-a condamnat pe Horaţiu Tonea vorbeşte, în motivarea sentinţei, despre un “fenomen infracţional” care a apărut în judeţ.
Tânărul “de bani gata” Horaţiu Tonea a primit cea mai mare pedeapsă pentru ucidere din culpă din ultimii ani la Cluj. Potrivit sentinţei, condamnarea lui Tonea trebuie să fie un exemplu pentru alte persoane care se gândesc să urce în stare de ebrietate la volan. Statisticile poliţiei clujene arată o creştere a numărului de dosare penale pentru alcoolemie la volan şi a numărului de accidente rutiere provocate de şoferi în stare de ebrietate.

Horaţiu Tonea a fost condamnat, la sfârşitul lunii iulie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru că l-a lovit mortal cu maşina pe un student, după care a fugit de la locul accidentului. Expertiza dispusă în cadrul procesului a arătat că Tonea avea, la momentul producerii impactului, o alcoolemie de 1,95 grame la mie în sânge. Valoarea la care se întocmeşte dosar penal este de 0,8.

“Faptele inculpatului au creat părţilor civile o suferinţă iremediabilă, iar în rândul opiniei publice au generat o stare de indignare profundă, mai ales că în ultima perioadă conducerea pe drumurile publice a unor autoturisme de către persoane sub influenţa alcoolului şi producerea de evenimente rutiere care au ca urmare pierderea de vieţi omeneşti au luat o amploare deosebită, devenind un fenomen infracţional”, se arată în motivarea sentinţei. Dosarul a ajuns la tribunal, unde se va judeca apelul inculpatului.

În sentinţă se precizează că nu s-a ţinut cont ca circumstanţe atenuante de faptul că Tonea nu a avut antecedente şi că a arătat un comportament bun în societate înainte de accidente. “Instanţa apreciază că una dintre explicaţiile conduitei culpabile a inculpatului în timp ce se afla la volanul autoturismului se referă la faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind de notorietate că alcoolul perturbă capacitatea de a conduce autoturisme pe drumuri publice, în sensul că apar tulburări ale percepţiei vizuale, distanţele faţă de vehiculele din faţă şi din spate sunt apreciate eronat, intervin întârzieri în luarea deciziilor şi în reacţii”, se specifică în sentinţa lui Tonea.

Potrivit instanţei, gradul de pericol social al infracţiunilor de care este acuzat şoferul este unul ridicat, având în vedere că inculpatul a condus autoturismul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. Condamnarea lui Tonea se vrea un exemplu pentru alţi şoferi. “Exemplaritatea pedepselor produce efecte asupra conduitei infractorilor, contribuind la reducerea lor, cât şi asupra altor persoane, care, văzând constrângerea la care sunt supuşi aceştia, sunt puse în situaţia de a reflecta asupra propriei lor comportări viitoare şi de a se abţine de la săvârşirea de infracţiuni”, menţionează judecătorul.

Trei morţi în prima jumătate de an


În primele şase luni din 2010, înainte de condamnarea lui Tonea, datele Poliţiei Rutiere arată că în Cluj s-au produs 26 de accidente rutiere pe fondul conducerii pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice. Accidentele s-au soldat cu trei morţi, şase răniţi grav şi 31 răniţi uşor. În acelaşi interval din 2009, au fost 12 accidente cauzate de şoferi beţi, cu trei răniţi grav şi 15 răniţi uşor. În aceeaşi perioadă, în anul 2009, pentru conducere cu alcoolemie peste limita legală, au fost constatate 133 infracţiuni, în vreme ce în primele şase luni ale anului 2010 s-au întocmit 182 de dosare penale.

Cazuri care au şocat opinia publică

Accidentul produs de Horaţiu Tonea, în luna mai, este cel mai recent dintr-un şir de evenimente rutiere, unele soldate cu morţi, în care au fost implicaţi şoferi beţi. În luna martie, mătuşa premierului Emil Boc a fost lovită mortal de maşina condusă de Viorel Mihuţ, care era în stare de ebrietate. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În data de 6 ianuarie, un şofer a intrat cu maşina pe contrasens, pe o stradă din Cluj-Napoca, a accidentat uşor o femeie care mergea pe trotuar şi l-a muşcat de mână pe un poliţist. Dan Felea era atât de beat, încât la sediul Poliţiei Rutiere a spus că se află în bar. Procesul său este pe rol.
 


În 20 octombrie 2009, avocatul Traian Velea din Maramureş a fost surprins în Cluj-Napoca având o alcoolemie peste limita legală după ce a lovit cu maşina un alt autoturism care circula regulamentar. Nu au existat victime. Cu o zi înainte, a avut loc cel mai sângeros accident rutier din ultimii ani în Cluj.

O familie întreagă (mamă, tată şi fiica de 16 ani) a fost ucisă de omul de afaceri Gabriel Hilote, care a intrat pe contrasens cu maşina sa, Porsche Cayenne. Potrivit primelor analize efectuate imediat după accident, Hilote avea o alcoolemie de un gram la mie în sânge, însă calculul retroactiv a stabilit o alcoolemie de 0,65-0,75 grame la mie. Hilote a primit o primă pedeapsă de trei ani şi opt luni de închisoare, sentinţa fiind atacată cu apel de către rudele victimelor.

Comenteaza