Noua lege a justiţiei: divorţ în faţa notarului şi reducerea pedepsei pentru cei care îşi recunosc fapta

Noua lege a justiţiei: divorţ în faţa notarului şi reducerea pedepsei pentru cei care îşi recunosc fapta
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat astăzi noua lege a justiţiei. Printre noile reglementări fac parte şi cele care privesc divorţul, care va putea fi efectuat pe cale legală în faţa notarului şi nu a instanţei.
"Astăzi am promulgat o lege extrem de importantă. Este vorba de legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. „După opinia mea e la fel de importantă pentru etapa actuală ca şi noile Coduri care vor intra în vigoare la sfârşitul anuliu viitor”, a explicat Băsescu. El spune că noua lege „este de natură să răspundă în primul rând exigenţelor românilor, ca procesele să se judece mai repede şi – zic eu – mai bine”.

O serie de modicări se referă la recursul în interesul legii. „S-a extins numărul structurilor sau persoanelor care pot face recurs în interesul legii şi o dată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Recursul în interesul legii poate declanşa avocatul poporului, precum şi colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a explicat preşedintele.
Acesta a adăugat că pentru judecarea acestor recursuri va fi creat un complet de judecată „complet specializat”, astfel încât acestea să poată fi rapid judecate.

„Pentru judecarea acestui tip de recursuri se creează instituţia judecătorului delegat, care întocmeşte un raport care se prezintă completului de judecată în care judecătorul delegat propune şi soluţiile. În dezbaterea compeltului de 20 de judecători va fi analizată propunerea acestuia. Am convingerea că în acest mod se clarifică foarte mult celebrele recursuri în interesul legii, cu atât mai mult cu cât şi Avocatul Poporului poate face astfel de recursuri”, a spus Băsescu.


Noua lege reglementează şi cazurile în care se poate solicita strămutarea proceselor. „În momentul de faţă pentru prelungirea judecăţii sunt părţi în proces care cer strămutarea şi plimbă procesele prin toată ţara. Noua lege reglementează cînd, cum şi unde pot fi strămutate”, a precizat Băsescu, adăugând că noua lege reglementează posibilitatea comunicării actelor de procedură, celebrele „citaţii”. „În momentul de faţă părţile nu mai pot reclama că nu au fost în cunoştinţă d ecauză dacă au fost în sală când judecătorul a anunţat noul termen. De asemeneea, dacă doar una din părţi a avut avocatul în sală, se consideră îndeplinită procedura şi dacă avocatul uneia dintre părţi înştiinţează avocatul celeilalte părţi”, a explicat preşedintele.

„Pentru tergiversarea proceselor, foarte multe părţi în procese schimbau avocatul şi spuneau „se cere termen pentru ca noul avocat să ia cunoştinţă de termen”. Sunt procese în care se schimbă şi câte 20 de avocaţi. În momentul de faţă noua lege precizează foarte clar că este responsabilitatea celui care participă la actul de justiţie să-şi schimbe avocatul. Acesta nu mai e considerat un temei de amânare a procesului”, a spus Băsescu privind noile prevederi ale legii.

Judecătorul va fi obligat să fixeze termene procedurale scurte, „chiar de pe o zi pe alta”. „Nu se mai pot da termene pentru anul viitor”, a explicat Băsescu.
Totodată, noua lege introducere şi reglementarea ca modalitate suplimentară de comunicare a posibilităţii încunoştinţării părţilor telefonul, e-mailul „şi toate mijloacele moderne”. „Va fi suficientă o înştiinţare pe fax sau pe e-mail dacă adresa este cunoscută”, a spus preşedintele.

Legea limitează cazurile în care instanţele de control pot trimite cauzele spre rejudecare, „un alt tertip care a fost folosit frecvent”. „După o condamnare definitivă, la instanţa de apel pur şi simplu se casează şi se retrimite spre rejudecare la tribunal. Acum nu se mai poate. Instanţa de apel judecă şi eventual corectează judecata instanţei inferioare.
Noua lege reglementează un termen scurt, de maxim cinci la şapte zile pentru sesizarea instanţei de executare. „Până acum exista o hotărâre judecătorească, executorie, iar execoturl judecătoresc trebuia să primească încuviinţarea instanţei pentru a trece la executare. Părţile atacau în instanţă decizia de trecere la executare, ceea ce prelungea foarte mult termenele de executare”, a explicat Băsescu.

De menţionat că noua lege instituie şi interdicţia de evacuare din imobile în intervalul 1 decembrie – 1 martie. „E vorba de evacuările în caz de restituire”, a explicat preşedintele.


Noua lege prevede stimularea părţilor să soluţioneze conflictele în afara cadrului judiciar, inclusiv divorţul. „Foarte multe procese comerciale şi cele care vizează familii care se despart sunt împinse către un proces de mediere,mai ales când nu sunt probleme în divergenţe legate de patrimoniu şi de copii”, a spus Băsescu.

Legea statuează introducerea divorţului pe cale administrativă, prin prezenţa la notar, care poate valida divorţul inclusiv prin împărţirea bunurilor. „Această ultimă prevedere intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al legii, nu la 30 de zile cum intră toate celelalte prevederi. Pentru că birourile notariale au nevoie de timp pentru a intra în bazele de date”, a explicat preşedintele.

Totodată, potrivit noii legi se desfiinţează completul de nouă judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se înfiinţează câte două complete a câte cinci judecători la ambele secţii. „Dacă un complet nu e disponibil, un altul să poată judeca orice cauză”, a explicat Băsescu.

Noua legislaţie introduce şi o nouă instituţie, judecarea în cazul recunoaşterii vinovăţiei. În astfel de cazuri, dacă un inculpat de evaziune fiscală ajuns în faţa judecătorilor recunoaşte fapta, aceasta înseamnă reducerea majoră a pedepsei, cu condiţia ca cel care a recunoscut să acopere imediat şi paguba. „Dacă se recuperează prejudiciul şi se recunoaşte fapta, inculpatul poate beneficia de o importantă reducere a pedepsei. Până la urmă mi se pare o abordare înţeleaptă, pentru că unul dintre principalele interese ale Statului este recuperarea prejudiciilor”, a explicat Băsescu.

Amintim, astăzi cadrele militare au manifestat şi au ars portretul preşedintelui, la Bucureşti, şi au strigat sloganul "Ieşi afară, javră ordinară!". Protestatarii au depus o coroană mortuară dedicată actualului regim.lângă o groapă situată pe terenul viran unde au primit autorizaţie de protest. Aproximativ o sută de protestatari au manifestat şi la Cluj, în faţa Instituţiei Prefectului, unde au adus o coroană mortuară şi au aprins lumânări.
Comenteaza