Noul Cod al Muncii intră în vigoare luni, cu controale de la Garda Financiară, jandarmi, ITM şi Finanţe

Noul Cod al Muncii intră în vigoare luni, cu controale de la Garda Financiară, jandarmi, ITM şi Finanţe
Amplu control în toată ţara la agenţii economici, cu angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei, de mâine, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii.

 

Declaraţia îi aparţine lui Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în MInisterul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Acesta a spus că verificările urmăresc să crescă numărul de contracte de muncă încheiate, "prin aducerea în zona legală a persoanelor care muncesc la negru", conform Agerpres.

"Atât noul Cod al muncii, cât şi Legea zilierilor au în vedere scoaterea la suprafaţă a muncii nedeclarate şi, în general, o creştere a numărului de contracte de muncă. De pildă, Codul muncii permite acum încheierea de contracte de muncă pe o perioadă determinată mai mare, de până la cinci ani, venind astfel în sprijinul societăţilor comerciale şi ONG-urilor care derulează contracte cu finanţare europeană. Până la intrarea în vigoare a modificărilor Codului muncii, contractele de muncă pe durată determinată puteau avea cel mult doi ani, în timp ce pentru finanţarea europeană este nevoie de contracte pe trei ani", a arătat Ivăşchescu pentru Agerpres.

Acesta a precizat că, odată cu flexibilizarea pieţei muncii, noul cod introduce sancţiuni mult mai drastice pentru munca la negru, inclusiv pedeapsa cu închisoarea.

Comenteaza