Noul ministru delegat pentru Energie: România trebuie să se axeze pe eficienţă energetică, nu pe producţie

Noul ministru delegat pentru Energie: România trebuie să se axeze pe eficienţă energetică, nu pe producţie
România trebuie să schimbe paradigma bazată pe producţia de electricitate cu una concentrată pe eficienţă energetică şi un consum mai redus, a declarat marţi Răzvan Nicolescu, propus ministru delegat pentru Energie.

"Trebui să schimbăm paradigma sistemului energetic, de la o producţie tot mai mare de energie la a consuma mai puţină energie", a spus Nicolescu la audierile comisiilor parlamentare reunite.

El a primit marţi votul de învestitură în funcţie, înlocuindu-l la Departamentul pentru Energie pe Constantin Niţă, care a preluat şefia Ministerului Economiei.

Potrivit lui Nicolescu, România poate şi trebuie să aibă un rol cât mai mare în stabilirea politicilor energetice europene, mai ales având în vedere că "75% din politicile energetice ale fiecărei ţări membre a blocului comunitar se fac la Bruxelles".

El a adăugat că în 2020 România trebuie să devină o ţară "aproape independentă energetic", iar în ce priveşte energia regenerabilă trebuie aplicată "politica paşilor mărunţi".

Totodată, problema redevenţelor pentru producţia de petrol şi gaze revine Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nu direct Departamentului pentru Energie, a mai spus el.

Nicolescu a primit, marţi, avizul comisiilor parlamentare reunite pentru funcţia de ministru delegat al Energiei, fiind validat cu 36 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 3 abţineri.

El a fost audiat de comisiile de servicii şi industrie din Senat şi Camera Deputaţilor.

Nicolescu a fost director de afaceri publice în compania petrolieră OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi a reprezentat România în UE pe probleme de energie în perioada 2006 - 2008, în prezent fiind vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei.

Etichete
Comenteaza