Noul mitropolit al Clujului, ales pe 18 martie

Noul mitropolit al Clujului, ales pe 18 martie
Sinodul Mitropolitan al Clujului va desemna lunea şi marţea viitoare, pe 14 şi 15 martie, primii doi candidaţi pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit.

În cursa finală vor putea intra maximum patru candidaţi, conform Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alegerile vor avea loc în 18 martie, când mitropolitul Bartolomeu ar fi împlinit 90 de ani. Sinodul Mitropolitan, format din episcopii de pe teritoriul mitropoliei, va desemna, în primă fază, doi candidaţi dintre cei eligibili.

După consultarea cu Adunarea Eparhială din Arhiepiscopia Clujului - formată din clerici şi mireni - şi cu câte trei reprezentanţi ai celorlalte Adunări Eparhiale din Mitropolie, lista poate fi completată cu încă un candidat dintre cei eligibili. Lista va fi transmisă apoi la Sfântul Sinod, care mai poate propune un candidat. Din maximul de patru candidaţi, Sfântul Sinod va alege un nou arhiepiscop şi mitropolit al Clujului în 18 martie, când arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu ar fi împlinit 90 de ani. De precizat că, iniţial, în cursă puteau intra şase candidaţi, dar Sinodul a adoptat câteva amendamente la Statutul de funcţionare al BOR.

"Una dintre prevederi se referă la imposibilitatea mutării dintr-o eparhie în alta pe un rang similar. De exemplu, un arhiepiscop nu se poate transfera într-o altă eparhie, unde este un post vacant de arhiepiscop, decât dacă (ocupantul scaunului vacant respectiv - n.red.) este şi mitropolit. Pe de altă parte, un ierarh poate fi mutat într-o altă eparhie doar dacă are minimum şapte ani vechime în eparhia unde se află", a precizat patriarhul Daniel Ciubotea ieri, la Cluj. Conform patriarhului, în Sinod există 20-30 de ierarhi eligibili din rândul cărora vor fi desemnaţi candidaţii. De precizat că în privinţa structurii Mitropoliei Clujului, se pare că nu se mai pune problema unei eventuale reorganizări, inclusiv mitropolitul Ardealului părând împăcat cu situaţia. Potrivit unor surse bisericeşti, patriarhul Daniel susţine varianta păstrării mitropoliei în forma actuală şi i-a transmis şi mitropolitului Ardealului acest lucru. "Pe mine nu m-a lezat (înfiinţarea Mitropoliei Clujului - n. red.), din contră, trei sferturi din griji mi le-a preluat celălalt", a precizat IPS Laurenţiu. Mitropolitul Ardealului este ca Sinodul Mitropolitan al Ardealului şi cel al Clujului să aibă două şedinţe comune pe an, asta şi pentru a păstra unitatea Ardealului ca regiune istorică. Ierarhul a specificat că roadele înfiinţării Mitropoliei Clujului se vor vedea în timp, dar a admis că din punct de vedere administrativ s-a dovedit benefică. De reţinut că ierarhii BOR au subliniat tot mai des, în diferite contexte, faptul că hotărârile care se iau trebuie să ţină cont de binele bisericii, şi nu de eventuale interese personale.

Viitorul arhiepiscop şi mitropolit al Clujului va fi întronizat în data de 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, tot atunci când, în urmă cu cinci ani, a avut loc instalarea arhiepiscopului Bartolomeu ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza