Numărul străinilor din Cluj este în creştere. Din ce ţări provin majoritatea

Numărul străinilor din Cluj este în creştere. Din ce ţări provin majoritatea
Un raport al Serviciului Un raport al Serviciului pentru Imigrări Cluj arată că numărul cetăţenilor străini aflaţi la sfârşitul primului trimestru din 2015 pe raza judeţului Cluj a crescut uşor faţă de finele anului trecut.

Astfel, la data de 31 martie în evidenţele serviciului se aflau înregistraţi 6267 cetăţeni Non-UE şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, proveniţi din 114 ţări ale lumii. Cei mai mulţi cetăţeni străini aflaţi în judeţul Cluj provin din Franţa (868), Italia (688), Republica Moldova (508), Germania (476) şi Tunisia (301). Comparativ, la sfârşitul anului 2014 în evidenţe se aflau un număr de 6.171 de cetăţeni străini.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost depuse spre avizare un număr de 27 de invitaţii, dintre care 11 au fost aprobate, cinci fiind respinse, iar celelalte rămânând în curs de soluţionare.

"De asemenea, au fost primite 13 cereri pentru emiterea de avizelor de muncă, pentru lucrători angajaţi sau detaşaţi, fiind eliberate 10 autorizaţii de muncă, 3 solicitări fiind respinse. În aceeaşi perioadă au fost primite 696 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară sau permanentă, înregistrarea rezidenţei temporare sau aprobarea rezidenţei permanente în România, schimbare reşedinţei, cereri de reîntregire a familiei, invitaţii, dintre care 442 au fost depuse de cetăţeni ai statelor terţe şi 254 de cetăţeni ai spaţiului UE şi SEE şi au fost emise 598 documente care atestă rezidenţa pe teritoriul României", se arată în raport.

Tot în primul trimestru al anului a fost depistaţi 37 de străini al căror drept de şedere expirase, dintre care pentru opt a fost reglementat acest drept, ceilalţi 29 fiind îndepărtaţi de pe teritoriul României. Totodată, aceştia au fost sancţionaţi contravenţional, fiind aplicate amenzi în suma totală de 35.000 lei şi şase avertismente.

Cei 29 de cetăţeni străini  menţionaţi mai sus au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României prin emiterea de decizii de returnare, iar în cinci cazuri s-a dispus şi măsura interzicerii intrării în România pe perioade între trei luni şi doi ani.

Comenteaza