O clujeancă face ce nu reuşeşte Primăria: ghiduri turistice gratuite în centrul Clujului

O clujeancă face ce nu reuşeşte Primăria: ghiduri turistice gratuite în centrul Clujului
O clujeancă face ce Primăria nu reuşeşte, cu toate că are buget de turism: ghiduri gratuite în centrul Clujului. Cine vrea lasă o donaţie la sfârşit, bani pentru care află picanterii din istoria Clujului, pe care nu le găsiţi în ghidurile obişnuite.

Maria Mihălţan (29 ani) e ghid naţional atestat şi în fiecare duminică la ora 16 aşteaptă turiştii în faţa statuii lui Matei Corvin, pentru a-i duce, gratuit, într-un ghid al centrului oraşului. Cine vrea, la sfârşit, îi lasă o donaţie. "Aşa mai acopăr din cheltuieli", spune ea, "pentru că cu Primăria e greu să colaborezi".

E dezamăgită de relaţia cu autorităţile: "un ghid gratuit are nevoie şi de promovare", arată Mihălţan. "Câteva pliante şi postere costă. Am plătit totul din buzunarul meu; am vorbit cu Primăria dar au spus că mă susţin dar nu se pot implica".

În faţa statuii lui Matei Corvin se adună în fiecare duminică 15 până la 20 de turişti, majoritatea persoane individuale. Predomină românii în detrimentul turiştilor străini. "Prezint cetatea veche, cu clasicele piaţa Unirii, biserica Sfântul Mihail, statuia lui Matei Corvin, plus câteva chestii simpatice - vizavi de Sora e un portal cu un blazon despre care nimeni nu ştie nimic, sau obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului. Acolo scrie Claudiopolis, numele latin al oraşului, dar a căzut "C-"-ul şi a rămas doar "Laudiopolis", care înseamnă Oraşul Lăudăroşilor", explică Mihălţan.

Etichete
Comenteaza