O companie din Cluj, "abonată" la contractele cu statul

O companie din Cluj, "abonată" la contractele cu statul

O firmă fondată de oamenii lui Sebastian Ghiţă şi alta deţinută de familia unui "client DNA" informatizează instanţele şi parchetele, conform G4 Media.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi fostul ministru, Tudorel Toader, s-au lăudat cu proiectul de informatizare a instanţelor de 46 de milioane de lei. Ce nu au precizat cei doi este însă cine a câştigat contractul şi dotează instanţele cu echipamente informatice şi licențe software, relatează G4 Media.

În raportul de activitate al lui Toader la şefia MJ se arată că, anul trecut, au fost licitate și semnate două contracte de achiziții pentru dotarea MJ și a instanțelor de judecată, precum şi a Ministerului Public și a parchetelor cu software și hardware moderne.

MJ a cumpărat „6.986 de computere și 976 de scanere de documente la nivel național, inclusiv pentru a facilita extinderea la nivel național (implementarea la nivelul Curților de Apel și a instanțelor arondate) a Dosarului electronic (InfoDosar – versiunea dezvoltată și pilotată anterior)”, arată raportul lui Toader.

Contractul pentru achiziţia de hardware şi software pentru instanţe a fost atribuit asocierii dintre firmele NET Brinel Cluj şi Nova Tech Integrated Solutions (NTIS) Bucureşti. Prima a fost dezvoltată de soţii Marcel şi Sorina Borodi, însă, în decembrie anul trecut, a fost preluată de grupul francez SNEF din Marsilia (85%). Marcel Borodi a păstrat o participaţie de 15%.

Grupul francez are 9.000 de angajați şi operațiuni în Africa, Europa de Est și America de Sud, în energie, infrastructură industrială, telecomunicaţii, în sectorul maritim, dar şi nuclear. Potrivit presei locale, Marcel Borodi ar fi un apropiat al primarului din Cluj, Emil Boc.  Un raport al Corpului de Control al premierului Cioloș din decembrie 2016 arăta că NET Brinel se afla printre companiile care au câștigat cei mai mulți bani din contractele IT cu statul în perioada 2011-2016.

NTIS a câştigat, în asociere cu Siveco România, licitația de 25 de milioane de euro organizată de SRI, în iunie 2017, pentru sistemul SII Analytics, ce poate face căutări avansate în bazele de date ale instituţiilor. Nova Tech a câştigat doar un contract de 678.000 de lei, fără TVA, pentru „furnizare interconectare reţele LAN şi SAN”.

Contractul mare pentru „furnizare platformă Big Data” a fost adjudecat de liderul asocierii, Siveco România. Subcontractanţii Siveco au fost Romsoft International şi BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat sisteme de supraveghere în masă unor ţări arabe represive, potrivit BBC.

Potrivit Edupedu.ro, Nova Tech a subcontractat şi 38 % din contractul de 35 de milioane de euro pentru platforma națională de internet wireless în școli încheiat între Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare şi liderul asocierii, Telekom România.

NTIS a avut contracte pentru furnizare echipamente IT şi cu ANAF sau MAPN, potrivit SEAP. Conform datelor de la Registrul Comerţului, compania este deţinută de Andrei Cruceru (65%), Giorgia Borduşanu (20%) şi Marius-Ionuţ Marinescu (15%).

Potrivit profit.ro, Cruceru a fost Public Sector Sales Manager la Asesoft International, compania fondată de Sebastian Ghiță, trimisă în judecată de DNA pentru evaziune fiscală de 100 de milioane de lei, alături de alte firme controlate de Ghiţă. Bordușanu a fost Internal Communication Manager la Asesoft International între decembrie 2012 – septembrie 2015.

Nova Tech Integrated Solutions a fost înființată în 2015 de Liviu Mircea Uruc (95 %), un interpus al lui Ghiță, şi de Răzvan-Iulian Băicoianu (5 %). Uruc este acționar și la Affichage Romania, una dintre cele mai mari companii de outdoor din România. Reprezentantul legal al companiei a fost Andrei Nicolescu, avocatul lui Ghiţă.

Contractul pentru informatizarea parchetelor este de 8,2 milioane de euro, plus alte aproape 3 milioane de lei, fără TVA, și a fost încheiat de MJ în 2018 cu asocierea de firme Maguay Computers din București și Phoenix IT din Brașov. Maguay Computers este deținută de Ion Eduard Pughin, potrivit Registrului Comerțului. Până în ianuarie 2012, din firmă au făcut parte și Pavel și Corvin-Gabriel Pughin.

Acesta din urmă s-a retras după ce, în 2011, a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, fals și complicitate la abuz în serviciu în dosarul fostului președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoare. În iulie 2017, Pughin a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, însă decizia nu e definitivă.

Comenteaza