O elveţiancă din Basel caută prin gunoaie la Pata Rât

O elveţiancă din Basel caută prin gunoaie la Pata Rât
La o zi după ce tabloidul elveţian Blick descria Clujul ca pe un sat sud-african, NCN TV şi ZIUA de CLUJ au descoperit că o tânără din Ţara Cantoanelor trăieşte într-o baracă în colonia de ţigani şi caută printre gunoaiele de pe rampă.

Salome Blaser, în vârstă de 20 de ani, domiciliată în oraşul Basel, s-a stabilit în cartierul de ţigani “Dallas” de lângă groapa de gunoi din Cluj şi susţine că vrea să rămână aici. Pentru a supravieţui, este nevoită să adune cupru de pe rampa de gunoi, pe care îl duce la centrul de reciclare. În restul timpului, are grijă de mai mulţi copii, pe care îi îndrăgeşte. Tânăra spune că a ajuns în România călăuzită de Dumnezeu şi că iubeşte Clujul.

Tânăra elveţiancă a sosit în România în urmă cu patru luni. “Am venit cu trenul prin Germania, Budapesta şi apoi România. Am stat şi în Sibiu, iar de două luni sunt în Cluj. Într-o zi am hotărât să plec, urmând cuvântul lui Dumnezeu. În Cluj am stat şi în oraş, la un centru de rugăciune, dar aici, printre ţigani, îmi place cel mai mult”, ne-a mărturisit Salome Blaser. Când a plecat din Elveţia, ea era în primul an la o şcoală de arte, iar, din spusele unuia dintre actualii vecini din colonia de ţigani, părinţii ei sunt înstăriţi.

Salome Blaser afirmă că a ajuns în România ghidându-se după un paragraf din Biblie, în care scrie că “Avraam s-a încrezut în Dumnezeu când i-a spus să-şi părăsească casa părintească şi să plece departe, într-o altă ţară, pe care a făgăduit să i-o dea, Avraam a ascultat şi a pornit îndată, deşi nu ştia nici măcar încotro se îndreaptă. Ba chiar, după ce a ajuns în Ţara Făgăduinţei lui Dumnezeu, a locuit în corturi ca un călător vremelnic, cum, de altfel, au făcut şi Isaac, şi Iacob, cărora Dumnezeu le-a dăruit aceeaşi promisiune”.

Părinţii lui Salome au păreri diferite despre aventura fiicei lor. “Mama a fost aici şi m-a vizitat. Ea este de acord, dar tata nu prea. Mama este credincioasă aşa ca mine”, ne declară tânăra. Ţiganii au luat-o imediat sub aripa lor protectoare şi o îndrăgesc. “Când am văzut-o prima dată, trăgeau băieţii de ea, vorbeau urât, ştiţi cum e. I-am dat baraca asta lângă a noastră şi ea şi-a amenajat-o. Acum i-a făcut soţul şi o sobă din tablă pentru la iarnă”, povesteşte Cecilia, o femeie despre care Salome spune că este, pentru ea, ca o mamă adoptivă.

Cecilia are nouă copii şi 17 nepoţi, dar împarte mâncarea şi cu elveţianca. Aceasta are grijă de mai mulţi copii, care se ţin ca scaieţii de ea, însă nici nu se gândeşte să aibă propriul copil. “Locuiesc singură în baracă. Nu vreau niciun bărbat”, zice Salome Blaser. Pentru câţiva lei, ea umblă cu restul ţiganilor pe rampa de gunoi. “Caut cupru şi-l duc la Remat să fac câţiva bani. Dar nu mă pricep. Căci toţi se îmbulzesc când vine camionul cu gunoi şi mie mi-e frică să mă bag. Aşa că aştept şi caut apoi, dar găsesc puţin”, relatează tânăra, care ştie deja multe cuvinte în limba română, dar şi în romales. “A învăţat repede prostiile în limba noastră!”, spune râzând Cecilia.

Clujul, “pictat” în presa elveţiană

Trimisul cotidianului elveţian Blick la Cluj-Napoca pentru meciul CFR - FC Basel, disputat miercuri şi câştigat de clujeni, a descris oraşul ca fiind unul al contrastelor, cu zone în care sărăcia este comparabilă cu cea din unele suburbii ale oraşelor din Africa de Sud. “Cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului, cu atât mai mare e sărăcia. (…) «Mexico City» este poreclit cartierul în care aproape nimeni nu are un loc de muncă. Oamenii trăiesc aici pe stradă sau în construcţii improvizate din fier vechi ori cocioabe din lemn, ca în Africa de Sud. Apa curentă şi sursele de energie electrică sunt lux”, notează ziaristul de la Blick.

Materialul este însoţit de o galerie foto în care majoritatea imaginilor sunt de la cimitirul de maşini ori de la groapa de gunoi Pata Rât. Trimisul elveţienilor la Cluj mai scrie că “prăpastia dintre bogaţi şi săraci este mare. În timp ce în Pata Rât dependenţii de droguri, alcoolicii şi copiii şomerilor luptă zilnic împotriva foamei şi setei, pentru CFR Cluj banii nu contează”, remarcă jurnalistul elveţian. Articolul a creat o reacţie puternică la Cluj, unde atât liderii politici, cât şi cei din administraţia locală, printre care şi primarul Sorin Apostu, au condamnat în termeni duri modul în care presa helvetă a descris municipiul. (D.E.)

“Mie îmi place la Cluj!”

Salome spune că a auzit la începutul săptămânii că echipa de fotbal din Basel va juca un meci la Cluj. “Am vrut să mă uit la televizor, la meci, dar am uitat”, mărturiseşte tânăra. Ea adaugă că nu a avut intenţia să meargă în centrul oraşului pentru a-şi vedea concetăţenii veniţi să susţină echipa. La auzul faptului că ziariştii de la Blick au scris urât despre Cluj, elveţianca a replicat: “mie îmi place la Cluj!”.


Comenteaza