O familie de judecători din Gherla, acuzată că respinge pe bandă rulantă propunerile de arest

O familie de judecători din Gherla, acuzată că respinge pe bandă rulantă propunerile de arest
Mai mulţi poliţişti se plâng că soţii Stănilă, ambii judecători la Gherla, tratează cu superficialitate cazurile care le sunt supuse atenţiei, refuzând, adeseori, să emită mandate de arestare.

Unul dintre cazurile recente, spune un comisar din Gherla, este legat de Alexandru Cristinel Călean, care a fost prins în luna august furând mai multe bunuri din curtea Agromec SA. „Călean a încărcat o căruţă cu bunuri în valoare de 7.000 de lei, roţi de la utilaje agricole şi alte lucruri. A fost dus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, şi a fost prezentat judecătorului Florin Stănilă, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, cu propunere de arestare preventivă. Şi domnul judecător decide ca acest individ, care are antecedente penale, tot pentru furt, să fie cercetat în stare de libertate. Călean avea pusă în mişcare o acţiune penală pentru o faptă similară", a povestit poliţistul pentru ZIUA de CLUJ.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, cazul lui Călean nu este primul tratat în acest fel de judecător. „Nu de mult, am avut un grup de trei persoane care au furat 100 de oi. Nici pentru aceştia nu a emis mandate de arestare preventivă. E vorba de o practică a acestor soţi judecători. În preajma sărbătorilor de iarnă, anul trecut, el mi-a spus să nu îndrăznesc să îl deranjez cu arestări. Este incredibil! Dacă e vorba de o infracţiune gravă, un viol, un omor, ce să fac? Să lăsăm liber infractorul? Deja se ştie că atunci când cazul ajunge la Stănilă, nu se emite mandat", s-a plâns poliţistul. „Probabil că domnul judecător nu vrea să fie deranjat, poate face naveta de la Cluj la Gherla şi îi dăm programul peste cap când trebuie să vină la propuneri de arestare preventivă, care se pot programa şi seara", a adăugat poliţistul.

Procurorul Koncz Arpad, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, nu a comentat situaţia semnalată, rezumându-se la a spune că "informaţiile se găsesc pe portal.just, acolo puteţi să aflaţi dacă a fost trimis cineva cu propunere de arestare preventivă şi ce s-a înâmplat ulterior, dacă a fost arestat sau nu". Conform portal.just.ro, Alexandru Cristinel Călean a fost adus din arestul IPJ Cluj în faţa instanţei din Gherla în 28 august, cu propunere de arestare preventivă, însă aceasta a fost respinsă. Acelaşi Călean este cercetat pentru furt calificat într-un alt dosar, cu numărul 1975/235/2012, înregistrat pe rolul Judecătoriei Gherla în 22 iunie, anul curent. Partea civilă din dosar este Filiala de Distribuţie a Energiei Electricice Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA, iar primul termen al procesului este stabilit pentru data de 28 septembrie.

Preşedintele Judecătoriei Gherla, Ioan Georgiu, a spus că nu poate să facă declaraţii cu privire la cele semnalate, întrucât nu îi permite codul deontologic. "Noi, judecătorii, avem o obligaţie de rezervă. Singurele instituţii care au dreptul să se pronunţe în astfel de cazuri sunt instanţele de recurs. În legătură cu problemele disciplinare se poate face o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ei verifică astfel de aspecte", a spus judecătorul.

Procurorul Tamara Manea, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, organism cu atribuţii de control faţă de magistraţii din România, a spus că lucrătorul de poliţie care s-a plâns de atitudinea judecătorilor Stănilă poate să facă o sesizare în acest sens. "Poate să sesizeze CSM, sau, mai bine, Inspecţia Judiciară. Aceste aspecte se pot verifica", a spus Tamara Manea.

Contactat telefonic, judecătorul Florin Stănilă a spus că prejudiciul creat de Călean nu a justificat arestarea acestuia. "Nu este recidivist, are o situaţie care nu a creat recidiva. Nu mi se părea că la ce a furat, fiind vorba de nişte roţi mici de tractor, nişte fiare vechi şi gioarse, se impune această măsură. Dacă ar fi fost obiecte noi, poate ajungea prejudiciul la 7.000 de lei, dar erau lucruri vechi. Nici măcar nu a fost furt, a fost tentativă, iar prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Obiectele se aflau într-un spaţiu nepăzit, cred că la Agromec, nu s-a intrat prin efracţie, omul a luat şi o sobă făcută artizanal pe lângă acele cauciucuri vechi. Mie nu mi s-a părut că e cazul pentru arest. Am înţeles că nici procurorul nu a făcut recurs", a declarat judecătorul Stănilă.

Magistratul s-a arătat iritat de plângerea poliţiştilor. "Nu există aşa ceva! Nu poliţistul ne cheamă la arestare, Parchetul ne sesizează, şi noapte, şi zi, şi dacă e sărbătoare. Eu zic că s-a terminat vremea în care poliţistul, mai bine zis miliţianul, dicta ce hotărâre să se dea şi pe cine să aresteze judecătorii. Poliţiştii încearcă presiuni asupra noastră, să arestăm pe cine vor ei. Ar vrea să fie toţi cercetaţi şi judecaţi în stare de arest", a replicat magistratul.

 

Comenteaza