O firmă din Cluj a inventat o aplicaţie care putea preveni tragedia din Muntenegru VIDEO

O firmă din Cluj a inventat o aplicaţie care putea preveni tragedia din Muntenegru VIDEO
O compania clujeană de software şi monitorizare a parcurilor auto a dezvoltat o aplicaţie prin care, susţin reprezentanţii ei, s-ar fi putut evita tragedia din Muntenegru. Practic, şoferii de autocare sunt monitorizaţi în timp real şi sunt avertizaţi prin SMS dacă au depăşit viteza impusă de firma de transport.

Compania clujeană de soft monitorizează peste 25.000 de maşini ale unor companii din ţară şi din străinătate.

Voicu Oprean e directorul firmei de software. "Pentru mulţi dintre clienţii noştri, dintre care şi firme care transportă pasageri, patronii acestor firme sunt foarte interesaţi să monitorizeze cum conduc şoferii în timp real şi să poată lua act la momentul respectiv", spune el.

Practic, şoferii pot fi avertizaţi atunci când depăşesc viteza legală. "De exemplu, dacă şoferii sunt prea obosiţi se pot atenţiona la un anumit moment, chiar printr-un SMS sau telefon printr-un sistem de alarmare automată OUT 10.38 MUSCĂ IN 13.14 Prin această monitorizare se pot reduce accidentele pentru că şoferii debin mai responsabili, în primul rând responsabili şi apoi controlaţi de către şefii lor", spune Oprean.

Patronii firmelor de transport află prin intermediul programului dacă şoferii lor sunt agresivi în trafic şi pot lua măsuri pentru a-i sancţiona. Mirel Lazăr e Key Account Manager la firma de software. "În momentul când un şofer depăşeşte viteza, circulă excesiv prin frânări bruşte, accelerări, acesta poate fi evidenţiat în aplicaţia noastră şi se poate trimite un sms în timp real sau se poate comunica direct cu şoferul. Atenţie s-a depăşit limita de viteză impusă de către firmă, atenţie circuri pe un tronson mult prea accidentat pentru a avea o viteză aşa ridicată", explică el.

Angajaţii firmei de software îi urmăresc în timp real pe şoferi cu ajutorul unei hărţi interactive unde se poate vedea locaţia maşinii şi viteza ei.

"Se poate vedea când se dă clic pe steluţă numărul de kilometri pe oră, ora exactă, data, locaţia, cu adresa şi săgeta arată că este în mişcare cu 55 de km la oră, latitudinea, longitudinea, locaţie", explică Ciprian Stângu, technical support la compania clujeană de IT.

Reprezentanţii firmei cred că dotarea autocarelor cu sisteme GPS de monitorizare a şoferilor ar duce la reducerea numărului de accidente.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza