O fostă educatoare a înfiinţat o grădiniţă cu predare în limba germană, sărbătoreşte astăzi Ziua Recoltei. Cât costă să porneşti o grădiniţă FOTO / VIDEO

O fostă educatoare a înfiinţat o grădiniţă cu predare în limba germană, sărbătoreşte astăzi Ziua Recoltei. Cât costă să porneşti o grădiniţă FOTO / VIDEO
O educatoare din Cluj care la 51 de ani s-a trezit că grădiniţa unde munceşte de 30 de ani s-a desfiinţat a luat credit din bancă şi şi-a înfiinţat o grădiniţă, cu predare doar în limba germană, în propria casă. Aici lucrează, predă, mănâncă şi doarme, iar din 24 de ore pe zi, 20 le petrece aici. La zece ani de la înfiinţare, plăteşte sute de euro pe lună rată la bancă pentru grădiniţă şi spune că n-ar mai repeta experienţa.

Olimpia Turcu are 61 de ani şi e educatoare de 41 de ani. În urmă cu zece ani grădiniţa unde lucra s-a desfiinţat, după ce clădirea în care  funcţiona grădiniţa 7 din Cluj-Napoca a fost retrocedată. A înfiinţat o grădiniţă în propria casă din cartierul Gheorgheni, pe care a ipotecat-o pentru a obţine un împrumut de la bancă. În cei zece ani scurşi de la contractarea împrumutului a plătit deja aproape un milion de lei noi, adică 9,7 miliarde de lei vechi. Până anul trecut a plătit în fiecare lună nu mai puţin de 2.850 de dolari. "Acum am obţinut o refinanţare şi plătesc 550 de euro pe lună". Din acest motiv, spune ea, nu are nici salariu de la grădiniţă, pentru că nu şi-l permite, chiar dacă plăteşte nouă persoane - educatoare, bucătăreasă, logoped etc - cu salarii duble faţă de învăţământul de stat.

Nu ar repeta experienţa. "Dacă mâine ar fi desfiinţată, nu aş mai face-o. Trebuie să te dăruieşti total", spune femeia, care din 24 de ore, 20 le petrece în grădiniţă, având în vedere că în aceeaşi clădire are şi locuinţa. La grădiniţa din Gheorgheni învaţă până la 40 de preşcolari, semnificativ mai puţini faţă de grădiniţa 7, desfiinţată în urmă cu zece ani, unde a lucrat Olimpia Turcu şi unde învăţau peste 300 de elevi. Ca să îţi înscrie copilul la grădiniţa cu predare doar în limba germană, părinţii plătesc pe lună între 400 şi 900 de lei, în funcţie de numărul de ore pe care copilul le petrece la grădiniţă.

Grădiniţa din Gheorgheni a organizat astăzi o Sărbătoare a Recoltei, cu legume şi fructe aduse din Apuseni. Vezi mai jos ce spune directoarea grădiniţei:

Comenteaza