O noua editie Com’ON Cluj-Napoca, inițiative pentru oras de la tineri

O noua editie Com’ON Cluj-Napoca,  inițiative pentru oras de la tineri

Com’ON Cluj-Napoca este un proces participativ pentru tineret a cărui primă ediție a avut loc în 2015 și la care au participat, până acum, mii de persoane. Com’ON îi invită pe tinerii din Cluj să înscrie inițiative de grup prin care să îmbunătățească viața comunității locale.

Com’ON Cluj-Napoca este un proces participativ pentru tineret a cărui primă ediție a avut loc în 2015 și la care au participat, până acum, mii de persoane. Com’ON îi invită pe tinerii din Cluj să înscrie inițiative de grup prin care să îmbunătățească viața comunității locale. Apoi, ele sunt votate online - tot de comunitatea clujeană - și, ulterior, primele 45 clasate sunt premiate din fonduri asigurate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de Banca Comercială Română. Pasul final și esențial este punerea inițiativelor în practică de către tineri.

Proiectul, derulat pe baza principiilor bugetării participative, se desfășoară în perioada august - decembrie 2021.  Com’ON Cluj-Napoca își propune, și în această ediție, mobilizarea și dinamizarea unor grupuri și micro-comunități informale de tineri din oraș, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor ca grup de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană. Nu în ultimul rând, pe principiul bugetării participative, Com’ON Cluj-Napoca urmărește ca decizia asupra unei părți a bugetului municipiului Cluj-Napoca să fie delegată direct către cetățenii rezidenți ai orașului. De asemenea, demersul dorește să contribuie la crearea și dezvoltarea unei e-cetățenii locale, prin integrarea sa treptată în mecanismele de guvernare electronică dezvoltate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

În acest an Com’ON Cluj-Napoca continuă să aibă în centru un mesaj ce ține de esențe: Let’s do well together! - concentrarea pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Calitatea vieții comunității a fost dintotdeauna importantă, însă e esențială în această perioadă care este, în continuare, atipică. În consecință, procesul participativ pune accent pe patru dimensiuni esențiale, relevante pentru contextul actual în care suntem cu toții nevoiți să ne adaptăm din mers unor status quo-uri încă în formare. E nevoie de noi moduri de gândire, de inovație și de abordarea într-o nouă lumină a grupurilor și membrilor din comunitate.

Iată prioritățile relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care punem accent în cadrul Com’ON Cluj-Napoca '21:

HEALTH/SĂNĂTATE - Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?

Vă invităm să vă gândiți la inițiative care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, spirituală, emoțională, dar și la cum ați putea pune în aplicare inițiative care au legătură cu stilul de viață sănătos - ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem etc. 

LEARNING/ÎNVĂȚARE - Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei ale voastre cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Și când spunem educație ne gândim, evident, și la cea non-formală, așadar luați în calcul propuneri - inclusiv tool-uri digitale - care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Puteți creiona și inițiative care abordează relația profesor-elev/student sau teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie. 

ENGAGEMENT/PARTICIPARE - Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Ar fi foarte bine să veniți cu idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: inițiative ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber; ar fi binevenit să vă gândiți și la felul în care puteți adresa aspecte și provocări ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

ENABLING ENVIRONMENT/ACTIVAREA MEDIULUI - De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maximum și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Vă provocăm să identificați și să activați spații din Cluj ori să regândiți spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, așteptăm idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și  politici publice de susținere a tinerilor. 

Tipurile de idei descrise de noi au rolul de a vă inspira în a formula idei și inițiative proprii și nu au caracter exclusiv. Cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea voastră.

Comenteaza