O polițistă din Cluj a dejucat planurile unui "loverboy"

O polițistă din Cluj a dejucat planurile unui "loverboy"
| Foto: IPJ Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj anunţă într-o postare pe pagina de socializare că escrocheria unui "loverboy" a fost dejucată de agent șef adjunct de poliție Steliana Maria Moldovan.

O polițistă din Cluj a dejucat planurile unui escroc care a înșelat o femeie cu 44.000 de lei. Agentul șef adjunct de poliție Moldovan Steliana Maria a reușit recuperarea întregului prejudiciu.

“Dragostea e oarbă”, spune un vechi citat. Din fericire, colega noastră de la Poliția municipiului Cluj-Napoca-Secția 2 Poliție a dejucat planurile unui “loverboy” care, profitând de sentimentele unei frumoase domnișoare, a înșelat-o pe aceasta cu suma de 44.000 de lei! Agent șef adjunct de poliție Moldovan Steliana Maria a reușit recuperarea întregului prejudiciu, punctând astfel povestea cu “Happy End”.

Ce înseamnă metoda “loverboy”

Racolatorul construieşte o relaţie de prietenie/iubire cu potenţiala victimă, câştigându-i astfel încrederea. Pe acest „teren” construit, racolatorul îşi manipulează psihic şi afectiv „prietena”, determinând-o să facă orice îi cere. Manipularea la care este supusă victima este conştientizată doar în momentul în care aceasta reuşeşte să iasă din procesul de trafic şi să se detaşeze de dinamica la care a fost supusă.

Natura ofertei este de cele mai multe ori o modalitate prin care victima consideră că-şi va împlini o nevoie fie emoţională, fie materială.

Recrutorii sunt „buni psihologi” deoarece ei dau asigurări asupra ofertei, recrutorul arătându-şi disponibilitatea de a sprijini victima în demersurile ei (cazare, obţinerea actelor, bani pentru transport, relaţii ale recrutorului care pot fi accesate de victimă, îmbrăcăminte, hrană etc.) asigură suport emoţional în cazurile în care eligibila victimă are un conflict cu părinţii/ a fugit de acasă. Investind în relaţie, manifestând empatie faţă de nevoile victimei sau a familiei acesteia, traficanţii câştigă încrederea acestora.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) avertizează că această metodă este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să iasă din procesul de trafic. Situaţia este cu atât mai delicată când victima este minoră. Recrutorul reuşeşte să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere.

Comenteaza