O reţea de conturi false de Facebook din România făcea campanie pro-Trump

O reţea de conturi false de Facebook din România făcea campanie pro-Trump
| Foto: profimedia

Facebook a declarat joi că a eliminat recent o reţea de conturi care acţiona din România. Reţeaua de conturi false promova campania lui Donald Trump pentru un nou mandat la Casa Albă.

Reţeaua posta poveşti despre susţinerea pe care Trump o primeşte de la conservatori, americani de culoare, creştini şi adepţii reţelei de teorii ale conspiraţiei QAnon. Multe dintre cele 35 de conturi Facebook şi 88 de Instagram predindeau că sunt americani având un "comportament inautent coordonat", relatează Reuters.

Potrivit anunțului făcut de Facebook, acestea îl promovau pe Donald Trump în vederea realegerii lui. Reţeaua avea o audienţă mică, cu numai 1.600 de umăritori pe Facebook şi 7.200 pe conturilor de Instagram. Instagram este deţinut de Facebook.

„Activitatea avea originea în România și se concentra pe SUA. Am descoperit această rețea în contextul investigației noastre privind comportamentul suspect, coordonat și neautentic de dinaintea alegerilor din 2020 în Statele Unite”, se precizează în raport

Compania americană mai spune că persoanele din spatele acestor conturi se dădeau cetățeni americani și amplificau conținutul lor, iar unii dintre ei se ocupau de pagini ai susținătorilor președintelui Trump.  

„Această rețea publica (conținut, n.red.) despre știrile și evenimentele din SUA, inclusiv despre alegerile care urmează în noiembrie, despre campania lui Trump și sprijinul care ar proveni pentru el din partea persoanelor afro-americane, despre ideologia conservatoare, convingeri creștine și Qanon (o organizație conspiraționistă de extremă-dreapta)”, se mai arată în raportul Facebook.

Recent, Facebook a eliminat o postare de pe pagina lui Donald Trump pentru că oferea informaţii false despre COVID-19. Aceeaşi măsură a luat-o şi Twitter.

 

Comenteaza