O tânără imobilizată în scaun cu rotile deschide centru de recuperare medicală la Cluj

O tânără imobilizată în scaun cu rotile deschide centru de recuperare medicală la Cluj
Un centru de recuperare medicală pentru tinerii cu dizabilităţi, dar şi pentru persoanele cu probleme reumatologice a fost inaugurat marţi, în cartierul Mănăştur.

Centrul de recuperare medicală „Tarra" a fost deschis de Ilinca Rotariu, o tânără de 26 de ani, care a rămas imobilizată în scaunul cu rotile în urmă cu patru ani din cauza unui accident de maşină. Investiţia în centrul de recuperare medicală „Tarra" este de aproximativ 40.000 de euro, bani investiţi de către familia fetei şi din donaţiile primite prin intermediul Asociaţiei „Raluca Ilinca".

Aici, persoanele cu dizabilităţi beneficiază de serviciile a cinci medici şi terapeuţi care realizează tratamente de recupare prin kineto şi fizioterapie, masoterapie şi termoterapie. „În 2008 am avut un accident de maşină, în urma căruia am avut o fractură cervicală şi am avut o intervenţie medicală. Apoi, am început recuperarea la Clinica de Neurochirurgie şi am continuat-o la centre de recuperare de la Băile Felix, Zalău, Techirghiol şi la Spitalul de Recuperare din Cluj", a povestit Ilinca Rotariu. Tânăra a explicat şi care sunt dificultăţile cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. „Sunt mulţumită de serviciile din spitale, dar, din păcate, nouă acolo ni se dă voie să facem tratamente de recuperare doar zece zile o dată la şase luni, pe când eu aveam nevoie de terapie în fiecare zi, mai ales în primii ani", a explicat Ilinca, care în 2008 era studentă în anul patru la Facultatea de Peisagistică. Din cauza drumurilor lungi şi a internărilor dese în spitale, tânăra a abandonat studiile pentru o perioadă de doi ani, terminând facultatea în anul 2010.

Ea a decis apoi să deschidă, ajutată de mama şi de fratele ei, un centru de recuperare în Cluj. „A trebuit să îmi găsesc un terapeut care să vină acasă la mine şi să mă mut dintr-un spital în altul din două în două săptămâni. În anul 2009, la un an de la operaţie am simţit nevoia de a deschide acest centru. Înainte nu m-aş fi gândit niciodată la asta, dar pentru că am ajuns în situaţia asta şi pentru că am avut foarte mare nevoie de recuperare am transformat nevoia aceasta într-un vis care s-a concretizat în centrul pe care l-am deschis", a explicat tânăra, care a adăugat că are nevoie de donaţii pentru a achiziţiona un laser performant care tratează durerile pacienţilor şi care costă 15.000 de euro, dar şi de un aparat „Standing" care ajută la susţinerea verticală a pacienţilor cu probleme locomotorii şi care costă 3.000 de euro. În centrul „Tarra", pot beneficia de recuperare medicală persoanele cu afecţiuni reumatologice, neurologice, care au fracturi, entorse, dar şi cele care au suferit accidente de maşină sau suferă de afecţiuni ale coloanei. „Este foarte importantă recuperarea pentru pacienţi. În spitalele din ţară, recuperarea se face aproximativ două săptămâni şi sunt posibile cel mult două internări pe an. Există şi centre particulare în care se poate sta mai mult sau contracost, dar peste tot sunt foarte multe cereri de internare", a declarat Cristina Oros, unul dintre kinetoterapeuţii care lucrează la Centrul Medical „Terra".

Ea a explicat de ce este important pentru persoanele cu dizabilităţi să îşi continue recuperarea. „În două-trei săptămâni rezultatele nu sunt spectaculoase, dar tot ceea ce se reuşeşte în acest timp se pierde într-o săptămână de stat acasă dacă nu se face recuperare. Sunt afecţiuni care trebuie tratate imediat pentru a se vedea rezultatele pentru că o recuperare făcută după şase luni sau un an nu mai are aceleaşi efecte", a precizat Cristina Oros. La centrul „Tarra" vin, în prezent, 15 persoane pentru a face tratamente de recuperare între care şi Lucian Hărăguş, un tânăr de 20 de ani. „Am rămas imobilizat în cărucior acum cinci ani. Am mers la bunici, era vară şi am sărit într-un râu, fără să mă gândesc că o să am vreo problemă", a povestit Lucian. El s-a mutat din Oradea în Cluj, special pentru a face recuperarea la centrul „Tarra". „Am ales să fac recuperare în acest centru pentru că o cunosc pe Ilinca şi pentru că ştiu că o să beneficiez aici de kinetoterapie şi de toate tratamentele de care am nevoie. Mă ajută faptul că acest centru s-a deschis în Cluj pentru că pot veni aici în fiecare zi", a explicat tânărul. El are nevoie de kineto şi fizioterapie pentru a căpăta independenţă. „Având în vedere că sunt tetraplegic, că mi-au fost afectate şi membrele superioare şi cele inferioare, cel mai important pentru mine este să îmi stabilizez trunchiul. Fac exerciţii pentru a avea forţă în braţe ca să pot să îmi fac transferul pe pat sau în maşină. Dacă am un trunchi dezvoltat, pot să tind spre independenţă, pot să mă îmbrac", a adăugat Lucian Hărăguş.

Etichete
Comenteaza