Oamenii străzii au dat foc cinematografului din Mănăştur

Oamenii străzii au dat foc cinematografului din Mănăştur
Clădirea, închisă de mai mulţi ani din cauza litigiilor din instanţă, s-a aprins sâmbătă seara. Pompierii s-au luptat o oră cu flăcările, aceasta şi din cauza fumului dens din incintă. Vinovaţi ar fi mai mulţi oameni fără adăpost care locuiau în incinta părăsită.

O suprafaţă de 50 de metri pătraţi din scenă a ars, dar şi cantităţi importante de textile aduse de boschetarii în incintă. „A fost foarte mult fum", a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Andrei Biriş. Din acest motiv, intervenţia a durat nu mai puţin de o oră: ventilaţia în clădire este extrem de proastă, iar fumul dens i-a obligat pe pompieri să intervină la faţa locului cu măştile de oxigen pe faţă.

„A fost incendiată scena, au ars aproximativ 50 de metri pătraţi, dar şi textile şi material plastic. A fost executată recunoaşterea, dar a fost îngreunată din cauza fumului dens", a spus unul dintre pompierii aflaţi la faţa locului, pentru ZIUA de CLUJ. Înăuntru nu a fost găsită nicio persoană. „Cel mai probabil incendiul a fost provocat de persoane necunoscute, care locuiau în acest loc, dar pe care nu le-am mai găsit", a adăugat acesta.

Catinca Andronic are 30 de ani şi locuieşte de doi ani în blocul de garsoniere din imediata vecinătate a clădirii cinematografului: „Vedeam des persoane fără adăpost înăuntru sau lângă clădire", a spus ea. „To timpul sunt aici, cred că locuiesc lângă terenurile de sport din Mănăştur, iar seara merg în cinematograf ca să doarmă, de multe ori veneau cu saltele afară, lângă clădire, şi făceau foc", a mai explicat aceasta.

Nimeni nu revendică proprietatea pe clădirea fostului cinematograf, în acest moment. Aceasta este şi explicaţia pentru care clădirea a fost lăsată în paragină mai mulţi ani şi vandalizată. Niciun bec din exterior nu a rămas intact, pereţii sunt decojiţi şi plini de graffiti-uri, iar geamurile care nu au fost sparte au fost baricadate cu lemn ori tablă. „Cinematograful Dacia a fost preluat în administrare de la Româniafilm (RADEF) cu sarcini, respectiv procesul de evacuare a chiriaşului din imobil. Acest proces este încă în derulare şi nu putem avansa un termen în care se va finaliza, nu putem anticipa activitatea instanţei", a spus recent purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Ea a adăugat că, „în momentul în care se va rezolva această problemă", intenţia primăriei este de a reabilita cinematograful pe modelul celui din Mărăşti, deschis anul trecut. RADEF a predat, în 2009 patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca - Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. Cinematograful Favorit, care funcţiona într-un imobil retrocedat, nu va mai putea fi folosit ca atare. Dosarul cinematografului Dacia se judecă din 2010 şi a ajuns la Curtea de Apel Cluj.

În noiembrie anul trecut, instanţa a obligat firma care ocupa spaţiul, Atriss SRL, să plătească o sumă de 763.008 lei ca taxă de ocupare abuzivă a cinematografului şi la plata majorărilor de întârziere până la stingerea tuturor obligaţiilor. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care a menţinut decizia. Imobilul a ajuns în administrarea Atriss SRL în 1996, după un contract de închiriere cu RADEF Româniafilm. În 2004, regia a transmis firmei o ofertă de vânzare a activului. Ca urmare a unui ordin al ministrului culturii, însă, procedura vânzării a fost sistată în 2005. Contractul de închiriere a expirat în 2009.

 

Etichete
Comenteaza