Şoferi din Cluj depistați pozitiv pentru DROGURI în trafic, dar la IML rezultatele ies negative

Şoferi din Cluj depistați pozitiv pentru DROGURI în trafic, dar la IML rezultatele ies negative
| Foto: https://www.vremeanoua.ro/

Se înmulțesc cazurile de șoferi depistați pozitiv pentru droguri de poliţiştii clujeni, dar mai apoi la IML, rezultatele ies negative. 

Un exemplu ar fi cazul unui tânăr de 19 ani din Sic a fost oprit de polițiști pentru control, pe strada Liviu Rebreanu din Gherla în data de 7 ianuarie 2023, în jurul orei 00.20. Acesta a fost testat de poliţiştii clujeni cu aparatul Drugtest, acesta a indcat rezultate pozitive pentru nu mai puțin de trei substanțe interzise: T2A MET (metamfetamină), T3ABZP (benzilpiperazină) și T1B THC (tetrahidrocanabinol), transmite gherlainfo.ro.

Şoferul a fost condus la spital pentru proble de sânge și urină și a rămas fără permis. Surpriza a venit apoi de la IML. Probele procesate la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca au dat rezultate negative.

Şoferi din Cluj depistați pozitiv pentru DROGURI în trafic, dar la IML rezultatele ies negative
Sursa: gherlainfo.ro

În urma rezultatelor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a dat la mijlocul lunii martie ordonanță de clasare a cazului, în care tânărul era cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Într-un alt caz cu dosar deschis de poliţiştii clujeni tot în noaptea de 7/8 ianuarie 2023, unui tânăr care ieşit pozitiv la droguri situaţia este trasă la indigo. Şoferul a fost oprit de polițiști la Gherla în timp ce conducea un autoturism prin Piața Libertății.

A fost testat de oamenii legii cu un aparat drugtest AquillaScan WDTP-10, care a indicat valoare pozitivă la substanța ketamină (T3C KET), relatează gherlainfo.ro

Fiind condus la spital pentru prelevarea de probe biologice din sânge și urină, probele au fost trimise la IML, iar permisul i-a fost suspendat. După aproximativ o săptămână, pe 17 ianuarie 2023, au sosit și rezultatele de la IML: „examenul toxicologic efectuat a fost negativ, la ambele probe”.

A fost nevoie de alte două luni, pentru ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla să dispună clasarea cauzei în dosarul privind săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Şoferul care a rămas pieton în toată această perioadă consideră că ceea ce a păţit „e un caz de toata jena. Am pierdut 3 luni de zile pentru o prostie”. Tânărul spune că a contactat un avocat și că va acționa în instanță Poliția.

În unele județe din țară, rata de fals-pozitiv a testelor antidrog de salivă AquilaScan este atât de mare, încât unele Inspectorate de Poliție Județene au început să ceară, în mod oficial, înlocuirea acestor dispozitive de testare cu alte tipuri de aparate, mult mai precise. 

Comenteaza