Şoferii de TIR-uri protestează în Gilău VIDEO

Şoferii de TIR-uri protestează în Gilău VIDEO
Peste 30 de şoferi de TIR-uri protestează în această dimineaţă în Gilău, împotriva deciziei Guvernului de a acciza cu 7 eurocenţi fiecare litru de carburant.

Cei peste 30 de şoferi de TIR-uri protestează într-o parcare din Gilău, pentru a nu perturba traficul. Preşedintele Asociaţiei Micilor Transportatori din Cluj, Ioan Muncaciu, spune că şoferii sunt nemulţumiţi de introducerea accizei, dar şi de preţul mare al autocolantului care trebuie lipit de aceştia pe parbriz, care să ateste că aceştia şi-au plătit taxele.

"Protestăm din caua amenzilor foarte mari şi a preţului motorinei, şi din cauzza abţibildurilor care le trebuie cu 7 milioane şi când colo e 100 de mii un abţibild, pentru că numai o firmă specializată le poate face", spune un şofer, pentru Realitatea TV Cluj.

"Din cauza accizei pe care vor să o pună acum pe litrul de motorină, din cauza amenzilor foarte mari, abţibildurile alea care trebuie şi din cauza sistemului la autostrăzi", completează un altul. "Să-şi deie demisia din Parlament, să lase acolo oameni cu cei 7 ani de acasă. că ei fac numai cum îi taie capul; pe autostradă nouă, cu 3 benzi pune "interzis depăşirea" la Tiruri, o aberaţie, şi acum în plus ne mai pune şi taxa asta aberantă", spune un alt protestatar.

Transportatorii rutieri de mărfuri au comunicat că au oprit, luni, activitatea şi nu au mai trimis maşini în curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce în parcări, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu, reprezentantul Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR).

Augustin Hagiu a spus că transportatorii rutieri de mărfuri aşteaptă, în primul rând, ca Ministerul Transporturilor să îşi respecte promisiunile asumate prin minuta semnată în luna mai, în urma cărora protestele anunţate atunci au fost suspendate.

Hagiu a precizat că după ce vor fi rezolvate solicitările menţionate în minuta încheiată în luna mai, se poate intra într-un dialog cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

În cadrul protestului, unii dintre şoferii de autocamioane aflaţi pe trasee intenţionează să meargă în coloană, cu viteze reduse.

În minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, şi reprezentanţii UNTRR şi CNR, Radu Dinescu şi Meyer Siegfried, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali şi, ulterior, va propune un program punctual pentru soluţionarea problemelor.

De asemenea, în document se menţiona că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanţi ai MT şi ai transportatorilor, care să dezbată şi să promoveze modificări şi completări ale unor acte normative.

Confederaţia Naţională Rutieră a anunţat, în 5 noiembrie, că din 9 noiembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susţinând că "au epuizat toate căile diplomatice" în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă "lovitură" din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi.

Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând şi soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederaţiei nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu "a refuzat întâlnirile cu reprezentanţii patronatelor membre CNR".

Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susţin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, prin creşterea accizei şi prin noua taxă de 7 eurocenţi.

În 22 mai, transportatorii rutieri au renunţat la protestul anunţat, după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Reprezentanţii CNR au cerut Guvernului corectarea "anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupţie şi un dialog constructiv". Aceştia au criticat existenţa unor suprapuneri legislative şi situaţiile în care mai multe acte normative reglementează aceleaşi situaţii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Confederaţia Naţională Rutieră este cea mai nouă structură patronală din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi de persoane şi are în componenţă peste 36 de structuri asociative din Federaţia Operatorilor Români de Transport, respectiv Federaţia Transportatorilor Europa. CNR reprezinta interesele unui număr de peste 7.500 operatori de transport rutier din România.

 

Comenteaza