Oficial: Restricţii în Spania pentru muncitorii români

Oficial: Restricţii în Spania pentru muncitorii români
Comisia Europeană a primit scrisoarea Guvernului spaniol privind restricţiile pentru muncitorii români.

Comisia Europeană a primit, vineri seară, scrisoarea autorităţilor spaniole prin care acestea informează că suspendă libera circulaţie a muncitorilor proveniţi din România, aceasta urmând să fie analizată de Executivul european, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Comisiei.

"Am primit vineri seară o scrisoare din partea autorităţilor spaniole prin care ne informează că suspendă libera circulaţie a muncitorilor proveniţi din România. Abia am primit scrisoarea, va trebui să o analizăm cu atenţie şi imediat ce vom avea un răspuns îl vom anunţa", a declarat Chantal Hughes, purtător de cuvânt al CE.

Ea a nuanţat o poziţie a CE exprimată anterior, spunând că introducerea de restricţii pentru muncitorii români este posibilă în cazuri excepţionale.

"Nu s-a spus că imposibil de impus restricţii, ci că acestea pot fi impuse numai în situaţii excepţionale, descrise în Tratatul de aderare a României", a spus Hughes, care a precizat că este vorba despre articolul 7 din tratat, care precizează condiţiile de suspendare a liberei circulaţii a muncitorilor.

"Condiţiile în care se poate restrânge această libertate de circulaţie sunt şi ele clar definite. În primul rând, trebuie ca Guvernul să dovedească existenţa unui risc de distorsiune şi de impact major asupra pieţei muncii. Deci, sunt necesare cifre care să dovedească acest lucru. Vă reamintesc însă că este pentru prima oară când Comisia primeşte o astfel de cerere, aşa că ne aflăm puţin într-un domeniu al necunoscutului, dar este clar că trebuie să existe toate datele, toate cifrele care să dovedească existenţa unui risc real pentru piaţa muncii. Atât timp cât acest lucru nu este dovedit, evident că vor exista dificultăţi", a explicat Hughes.

Ea a adăugat că, potrivit articolului 7, există două modalităţi prin care se poate restricţiona libera circulaţie - respectiv printr-o procedură normală şi printr-una de urgenţă. Hughes a mai explicat că libertatea de circulaţie va putea fi restricţionată până cel mai târziu la sfârşitul anului 2013, când expiră perioada tranzitorie acceptată la data aderării şi în baza căreia statele membre au dreptul de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

De asemenea, întrebată dacă poate confirma că restricţiile vor fi în vigoare de la 1 august, Chantal Hughes a spus că nu doreşte să dezvăluie din conţinutul documentului, dar a precizat că măsura este prevăzută să intre în vigoare "mai mult sau mai puţin de acum".

Guvernul spaniol a decis, vineri, reintroducerea permiselor de muncă pentru români.
"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Madrid. Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

Guvernul subliniază de asemenea că restricţiile "vor face obiectul unei evaluări continue bazate pe evoluţia pieţei spaniole a muncii". Totodată, Executivul de la Madrid precizează că s-a aflat şi se află în continuare într-un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti pe această temă.
Spania nu poate, în principiu, să introducă restricţii temporare împotriva muncitorilor români, declara, anterior, David Boubil, purtător de cuvânt al CE.

"Sunt încă zvonuri şi speculaţii, CE nu a primit nicio cerere oficială în acest sens din partea Spaniei. Depinde de autorităţile spaniole să ne trimită o notificare cu intenţiile lor. Dacă vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania şi-a liberalizat piaţa muncii şi în acest context, în principiu, nu poate introduce acum noi restricţii temporare împotriva muncitorilor din România", a spus Boubil, referindu-se la intenţia anunţată de autorităţile de la Madrid de a introduce restricţii pe piaţa muncii pentru români.

El a adăugat că, totuşi, în cazuri excepţionale, dacă unul din statele membre nu a luat măsuri la nivel naţional pentru a garanta libertatea de circulaţie, poate cere CE permisiunea de a impune restricţii dacă demonstrează că "există probleme serioase" de natură să justifice această măsură.

David Boubil a amintit că Spania şi-a liberalizat deja piaţa muncii şi că a aplicat a doua etapă a unui proces normativ privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni.
Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

Comenteaza